24.11.14

Szarlotka z chrupiącą skorupką

Dokładnie za miesiąc będziemy siedzieć przy wigilijnym stole - tak, tak to już! Pora zatem powoli zacząć żegnać się z jesienią i jej darami. Szarlotką z szarą renetą będzie do tego idealna. Najbardziej lubię szarlotki, które mają cieniutki spód, słodką warstwę jabłek i dużą ilość maślanej kruszonki. Ta właśnie taka jest. Wierzch dodatkowo posypałam cukrem, dzięki czemu powstała chrupiąca skorupka. Najlepiej smakuje w dniu upieczenia.



Szarlotka z chrupiącą skorupką

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Ciasto
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 małe lub 2 duże żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
  • 1 1/2 kg szarej renety
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka


Piekarnik rozgrzać do 190 st. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (można użyć blendera lub miksera) i odłożyć, by odpoczęło.

W tym czasie przygotować jabłka. Do garnka wlać 1/2 szklanki wody. Jabłka obrać, pokroić i wrzucić do garnka. Gotować do momentu, aż całkowicie zmiękną i rozpadną się. Na koniec dodać cukier i wymieszać. Trochę ostudzić. 

Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą wylepić dno tortownicy. Wyłożyć na spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta posypać dokładnie owoce. Wierzch posypać 1 łyżką cukru.

Piec przez 30 min., aż wierzch zrobi się mocno złoty.

Smacznego!

22 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale! Kocham takie ciacha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak pysznie, że mi aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja tam żadnej szarlotce nie odmawiam pycha:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wbiłabym w nią zęby ,cudo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna pod każdym względem! Kocham szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ach, marzenie! :) Niech ktoś mi przyniesie kawałek takiego pysznego ciasta tu i teraz... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że ciasta nie potrafią się teleportować;))

      Usuń
  7. Takiej szarlotki bym nie odmówiła, smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, cudna Ci wyszła :)
    Ja mam w tym roku niedosyt szarlotek...

    OdpowiedzUsuń
  9. ależ ona piękna, apetyczna, pyszna!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. ta skorupka bardzo jest przekonywująca

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli rzeczywiście ma tak chrupiącą skórkę, jak na zdjęciu, to jej pragnę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow, this apple pie looks wonderful. I can eat the entire pie alone!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna szarlotka, super ta skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda - szarlotki nigdy sobie nie odmówię ☺

    OdpowiedzUsuń
  15. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/


    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger