18.11.14

Ciasteczka owsiane z łaciatą Milką

Szara jesień rozgościła się na dobre. Najchętniej zapadłabym w sen zimowy i obudziła się dopiero wraz ze słońcem i niedźwiedziami. Aby jakoś przetrwać tę brzydką i smutną pogodę dogadzam sobie pysznymi słodkościami - na przykład chrupiącymi ciasteczkami owsianymi z kawałkami białej i mlecznej czekolady Milka.



Ciasteczka owsiane z łaciatą Milką

Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 60 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 60 g (lub więcej) czekolady Milka Happy Cows (czyli tej łaciatej)

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko, a następnie: sól, mąkę, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Na koniec dodać kawałki czekolady.

Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w odstępach i lekko spłaszczać.

Piec przez ok. 10 min., aż brzegi ciastek zrobią się mocno złote.

Smacznego!



English version

Oatmeal & Milka Cookies

Ingredients (makes about 15):
  • 60 g butter, softed
  • 100 g sugar
  • 1 egg
  • pinch of salt
  • 60 g flour
  • 1/2 tsp baking powder
  • 100 g porridge oats
  • 60 g (or more) Milka Happy Cows (milk and white chocolate), chopped

Preheat the oven to 180 degrees C.

Mix the butter with sugar. Add the egg, salt, flour, baking powder and oats. Add the chocolate.
Using your hands, roll the dough into walnut-sized balls and place spaced slightly apart on a baking tray.

Bake for about 10 mins.
Enjoy!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger