Ostatnio postanowiłam zmniejszyć ilość produktów pszennych w swojej diecie. Dlatego też eksperymentuję z różnymi mąkami w wypiekach. Po mące gryczanej przyszedł czas na jaglaną. I tak powstała jedna bardzo bananowa babeczka jaglana z serkiem homogenizowanym, która z wyglądu przypomina kotleta mielonego;) Sycącą, bezglutenowa i idealna na drugie śniadanie dla jednej osoby. Choć polubi ją tylko miłośnik kaszy jaglanej i jej specyficznego gorzkawego smaku.
Eksperymentalna babeczka bananowo-jaglana
Składniki (na 1 sztukę):
- 1 czubata łyżka mąki jaglanej
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 1/2 łyżki cukru
- 1 łyżka serka homogenizowanego
- 1/2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 banana, rozgniecionego widelcem
Piekarnik rozgrzać do 190 st.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Masę przełożyć do papilotki. Piec przez 25 min.
Smacznego!
English version
One Banana Millet Muffin
Ingredients:
- 1 heated tbsp millet flour
- pinch of baking powder
- pinch of baking soda
- 1/2 tbsp sugar
- 1 tbsp cream cheese
- 1/2 tbsp canola oil
- 1/2 banana, mashed
Preheat the oven to 190 degrees C.
Mix all ingredients together. Spoon the batter into a muffin paper. Bake for 25 mins.
Enjoy!