czwartek, 13 listopada 2014

Eksperymentalna babeczka bananowo-jaglana

Ostatnio postanowiłam zmniejszyć ilość produktów pszennych w swojej diecie. Dlatego też eksperymentuję z różnymi mąkami w wypiekach. Po mące gryczanej przyszedł czas na jaglaną. I tak powstała jedna bardzo bananowa babeczka jaglana z serkiem homogenizowanym, która z wyglądu przypomina kotleta mielonego;) Sycącą, bezglutenowa i idealna na drugie śniadanie dla jednej osoby. Choć polubi ją tylko miłośnik kaszy jaglanej i jej specyficznego gorzkawego smaku.


Eksperymentalna babeczka bananowo-jaglana

Składniki (na 1 sztukę):
  • 1 czubata łyżka mąki jaglanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka serka homogenizowanego
  • 1/2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 banana, rozgniecionego widelcem
 
Piekarnik rozgrzać do 190 st.

Wszystkie składniki wymieszać razem. Masę przełożyć do papilotki. Piec przez 25 min.

Smacznego!



English version

One Banana Millet Muffin

Ingredients:
  • 1 heated tbsp millet flour
  • pinch of baking powder
  • pinch of baking soda
  • 1/2 tbsp sugar
  • 1 tbsp cream cheese
  • 1/2 tbsp canola oil
  • 1/2 banana, mashed
Preheat the oven to 190 degrees C.

Mix all ingredients together. Spoon the batter into a muffin paper. Bake for 25 mins.

Enjoy!

6 komentarzy:

  1. Zapraszam do lektury http://www.miazdzyca.naturalneleczenie.com.pl/ - zebrano tu porady przydatne w walce z miażdżycą, która obecnie dotyka wielu naszych bliskich. Warto znać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką babeczkę to bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleta nie przypomina :))
    Kusząca taka babeczka, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie jakoś cały czas ten kotlet chodzi po głowie:P

      Usuń
  4. Jaka fajna! I mnie też przypomina kotlet ;)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)