8.11.14

Brownie z Oreo

W taką pogodę tylko czekolada może nas uratować!

Chyba każdy kto mnie zna wie, że KOCHAM ciasteczka Oreo.W okresie jesienno-zimowym zawsze muszę mieć w domu swój zestaw ratunkowy: Oreo, waniliowe mleko sojowe i kakao. Pamiętam, że pierwszy raz spróbowałam ich na plaży w Bułgarii. A dopóki nie było ich jeszcze w Polsce, prosiłam podróżujących do USA, aby mi je przywozili. 

Brownie z wykorzystaniem moich ulubionych ciasteczek wyszło idealne - słodkie, mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące w środku i chrupiące z zewnątrz. Jedyna wada - trudno ukroić ładny kawałek, więc najlepiej jeść widelcem prosto z formy;)


 
Brownie z Oreo
(źródło: Baking Made Easy Lorraine Pascale)

Składniki (na kwadratową formę 20 cm):
  • 165 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady (zastąpiłam deserową), połamanej na kawałki
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 165 g brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki (użyłam gryczanej)
  • 1 łyżka kakao (użyłam kakao SKWORCU)
  • szczypta soli
  • 154 g Oreo (użyłam 12 ciasteczek), połamanych na kawałki

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wysmarować masłem.

Masło rozpuścić, zdjąć z ognia i dodać do niego czekoladę, co jakiś czas mieszając, aby rozpuściła się całkowicie. Można także roztopić masło i czekoladę w mikrofalówce. Odstawić na bok i ostudzić.

Zmiksować razem: jajka, żółtka i wanilię. Dodać cukier, a następnie ostudzoną czekoladę. Na koniec dodać: mąkę, kakao, sól i 1/3 Oreo.

Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć Oreo, wciskając je nieco w masę.

Piec przez 25 - 30 min.

Smacznego!


English version

Oreo Brownie
(source: Baking Made Easy Lorraine Pascale)

Ingredients (20 cm square baking tin):
  • 165 g butter
  • 200 g  dark chocolate, grated or finely chopped
  • 3 eggs
  • 2 egg yolks
  • seeds of 1 or  2 tsp vanilla extract
  • 165g soft light brown sugar
  • 2 tbsp plain flour
  • 1 tbsp cocoa powder
  • pinch salt
  • 154 g Oreos, broken into quarters

Preheat the oven to 180 deegres C. Grease a baking tin with butter.

Melt the butter in a pan. When the butter has melted, remove the pan from the heat and add the chocolate. Leave to stand for a few minutes, or until the chocolate melts, and then stir together. Alternatively, put the chocolate and butter in a bowl and melt in the microwave. Set aside.

Whisk the eggs, egg yolks and vanilla together. Add the sugar and chocolate. Add the flour, cocoa powder, salt and a third of the biscuits and stir until fully combined.

Pour the mixture into the prepared tin. Scatter the remaining biscuits over the top, pressing them in slightly.

Bake for 25 - 30 mins.

Enjoy!



Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger