W taką pogodę tylko czekolada może nas uratować!
Chyba każdy kto mnie zna wie, że KOCHAM ciasteczka Oreo.W okresie jesienno-zimowym zawsze muszę mieć w domu swój zestaw ratunkowy: Oreo, waniliowe mleko sojowe i kakao. Pamiętam, że pierwszy raz spróbowałam ich na plaży w Bułgarii. A dopóki nie było ich jeszcze w Polsce, prosiłam podróżujących do USA, aby mi je przywozili.
Brownie z wykorzystaniem moich ulubionych ciasteczek wyszło idealne - słodkie, mocno czekoladowe, wilgotne, ciągnące w środku i chrupiące z zewnątrz. Jedyna wada - trudno ukroić ładny kawałek, więc najlepiej jeść widelcem prosto z formy;)
Brownie z Oreo
(źródło: Baking Made Easy Lorraine Pascale)
Składniki (na kwadratową formę 20 cm):
- 165 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady (zastąpiłam deserową), połamanej na kawałki
- 3 jajka
- 2 żółtka
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 165 g brązowego cukru
- 2 łyżki mąki (użyłam gryczanej)
- 1 łyżka kakao (użyłam kakao SKWORCU)
- szczypta soli
- 154 g Oreo (użyłam 12 ciasteczek), połamanych na kawałki
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę wysmarować masłem.
Masło rozpuścić, zdjąć z ognia i dodać do niego czekoladę, co jakiś czas mieszając, aby rozpuściła się całkowicie. Można także roztopić masło i czekoladę w mikrofalówce. Odstawić na bok i ostudzić.
Zmiksować razem: jajka, żółtka i wanilię. Dodać cukier, a następnie ostudzoną czekoladę. Na koniec dodać: mąkę, kakao, sól i 1/3 Oreo.
Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć Oreo, wciskając je nieco w masę.
Piec przez 25 - 30 min.
Smacznego!
English version
Oreo Brownie
(source: Baking Made Easy Lorraine Pascale)
Ingredients (20 cm square baking tin):
- 165 g butter
- 200 g dark chocolate, grated or finely chopped
- 3 eggs
- 2 egg yolks
- seeds of 1 or 2 tsp vanilla extract
- 165g soft light brown sugar
- 2 tbsp plain flour
- 1 tbsp cocoa powder
- pinch salt
- 154 g Oreos, broken into quarters
Preheat the oven to 180 deegres C. Grease a baking tin with butter.
Melt the butter in a pan. When the butter has melted, remove the pan from the heat and add the chocolate. Leave to stand for a few minutes, or until the chocolate melts, and then stir together. Alternatively, put the chocolate and butter in a bowl and melt in the microwave. Set aside.
Whisk the eggs, egg yolks and vanilla together. Add the sugar and chocolate. Add the flour, cocoa powder, salt and a third of the biscuits and stir until fully combined.
Pour the mixture into the prepared tin. Scatter the remaining biscuits over the top, pressing them in slightly.
Bake for 25 - 30 mins.
Enjoy!