Ciasto marchewkowe, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Nie zawiera cukru, glutenu ani laktozy. Zamiast masła użyłam oleju rzepakowego i arganowego, zamiast mąki pszennej - gryczanej, a zamiast cukru - stewii. Dodałam także mieszankę prażonych ziaren i przypraw korzennych oraz rodzynki. Wypiek jest naprawdę smaczny, wilgotny i aromatyczny, a przede wszystkim bardziej dietetyczny i zdrowy. Łatwy do zrobienia.
Dietetyczne ciasto marchewkowe (bez cukru, glutenu ani laktozy)
Składniki (na tortownicę 18 cm):
- 4 jajka
- 4 1/2 łyżki stewii
- 110 ml oleju rzepakowego
- 50 ml oleju arganowego
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 5 łyżek mieszanki Cynamonowy Raj ZIARENKOWO
- 1 garść rodzynek
- 400 g marchewki (ok. 5 sztuk), obranej i startej na tarce
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Jajka zmiksować ze stewią. Dodać oleje. Mąkę przesiać z: proszkiem sodą, cynamonem i solą i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać 3 łyżki mieszanki ziaren i rodzynki. Na koniec dodać marchewkę.
Ciasto przelać do formy i posypać 2 łyżkami ziaren.
Piec przez 60 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!