2.11.14

Dietetyczne ciasto marchewkowe (bez cukru, glutenu ani laktozy)

Ciasto marchewkowe, które można jeść bez wyrzutów sumienia! Nie zawiera cukru, glutenu ani laktozy. Zamiast masła użyłam oleju rzepakowego i arganowego, zamiast mąki pszennej - gryczanej, a zamiast cukru - stewii. Dodałam także mieszankę prażonych ziaren i przypraw korzennych oraz rodzynki. Wypiek jest naprawdę smaczny, wilgotny i aromatyczny, a przede wszystkim bardziej dietetyczny i zdrowy. Łatwy do zrobienia.



Dietetyczne ciasto marchewkowe (bez cukru, glutenu ani laktozy)

Składniki (na tortownicę 18 cm):
  • 4 jajka
  • 4 1/2 łyżki stewii
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml oleju arganowego
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 łyżek mieszanki Cynamonowy Raj ZIARENKOWO 
  • 1 garść rodzynek
  • 400 g marchewki (ok. 5 sztuk), obranej i startej na tarce

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Jajka zmiksować ze stewią. Dodać oleje. Mąkę przesiać z: proszkiem sodą, cynamonem i solą i dodać do masy jajecznej. Następnie dodać 3 łyżki mieszanki ziaren i rodzynki. Na koniec dodać marchewkę.

Ciasto przelać do formy i posypać 2 łyżkami ziaren.

Piec przez 60 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger