27.8.14

Tort czekoladowy z owocami jagodowymi

Puszysty biszkopt i lekki krem to dla mnie wyznaczniki dobrego tortu. Ten właśnie taki jest. Kakaowe ciasto bez dodatku masła ani proszku do pieczenia; mało słodki, wręcz wytrawny, krem czekoladowy na bazie kremówki oraz mnóstwo malin, jeżyn i borówek - to naprawdę pyszna kompozycja!



Tort czekoladowy z owocami jagodowymi

Składniki (na tortownicę 26 cm):

1. Biszkopt (powstaną 2 blaty)
  • 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
Piekarnik rozgrzać do 170 st.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki i kakao przesiać razem, a potem delikatnie wmieszać do masy jajecznej.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie należy wykładać papierem ani natłuszczać). Piec przez 25 min., do tzw. suchego patyczka. Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 70 cm (nie bójcie się tego!;)).

Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przeciąć go na 2 blaty.


2. Do nasączenia
  • ok. 5 łyżek whisky
Oba blaty nasączyć równomiernie alkoholem.


3. Krem czekoladowy (najlepiej przygotować wieczorem, przed składaniem tortu)
  • 500 g śmietany kremówki 36 %
  • 3 tabliczki czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru (lub więcej)
W garnuszku doprowadzić kremówkę do wrzenia.  Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać posiekaną czekoladę, co pewien czas mieszając, aby roztopiła się. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez noc.

Przed samym przełożeniem tortu krem ubić, końcówkami do ubijania białek, do otrzymania gęstego kremu.
 
 
4. Owoce
  • ok. 300 g borówki
  • ok. 250 g malin
  • ok. 150 g jeżyn
Pierwszy blat umieścić na paterze i posmarować 1/2 kremu czekoladowego. Na kremie ułożyć 1/2 borówek. Przykryć drugim blatem, posmarować go kremem, wierzch posypać owocami (boków tortu nie smarowałam kremem).

Smacznego!
 

14 komentarzy:

  1. Kocham ten krem czekoladowy, często go podaję w formie deseru :) A tort prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki łatwy krem a ile możliwości podania;)

      Usuń
  2. Łooo dziewczyno, nawet nie chce mi sie krzyczeć ile to ma kalorii ;) ale to nie ważne, wygląda tak, że nie zawahałabym się go zjeść ^^ omnomnom :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedzmy z zamkniętymi oczami, to nie zobaczymy tych kalorii:P

      Usuń
  3. Piękny! A te grochy takie urocze *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja jestem taką uroczą dziewczyną, która <3 urocze grochy;)

      Usuń
  4. Uwielbiam połączenie prawdziwej czekolady z owocami. Najbardziej właśnie z jagodowymi i wiśniami :-)
    No i przepiękna patera!
    Pozdrawiam,
    K.

    OdpowiedzUsuń
  5. miałam przyjemność go jeść ,absolutnie doskonały !!! niesamowite zestawienie smaków !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Owoce dodają mu uroku ,zakochałam się.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować, zapowiada sie pysznie. Nigdy nie rzucałam ciast na podłoge, kiedyś musi być ten pierwszy raz...

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger