Puszysty biszkopt i lekki krem to dla mnie wyznaczniki dobrego tortu. Ten właśnie taki jest. Kakaowe ciasto bez dodatku masła ani proszku do pieczenia; mało słodki, wręcz wytrawny, krem czekoladowy na bazie kremówki oraz mnóstwo malin, jeżyn i borówek - to naprawdę pyszna kompozycja!
Tort czekoladowy z owocami jagodowymi
Składniki (na tortownicę 26 cm):
1. Biszkopt (powstaną 2 blaty)
- 6 jajek, białka i żółtka oddzielnie
- 1 szklanka mąki pszennej minus 2 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki i kakao przesiać razem, a potem delikatnie wmieszać do masy jajecznej.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boków nie należy wykładać papierem ani natłuszczać). Piec przez 25 min., do tzw. suchego patyczka. Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 70 cm (nie bójcie się tego!;)).
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie przeciąć go na 2 blaty.
2. Do nasączenia
- ok. 5 łyżek whisky
3. Krem czekoladowy (najlepiej przygotować wieczorem, przed składaniem tortu)
- 500 g śmietany kremówki 36 %
- 3 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżka cukru pudru (lub więcej)
W garnuszku doprowadzić
kremówkę do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i wymieszać. Następnie dodać
posiekaną czekoladę, co pewien czas mieszając, aby roztopiła się.
Wystudzić i schłodzić w lodówce przez noc.
Przed samym przełożeniem tortu krem ubić, końcówkami do ubijania białek, do otrzymania gęstego kremu.
4. Owoce
- ok. 300 g borówki
- ok. 250 g malin
- ok. 150 g jeżyn
Pierwszy blat umieścić na paterze i posmarować 1/2 kremu czekoladowego. Na kremie ułożyć 1/2 borówek. Przykryć drugim blatem, posmarować go kremem, wierzch posypać owocami (boków tortu nie smarowałam kremem).
Smacznego!