22.8.14

Kakaowa galette ze śliwkami

Pojawienie się na bazarowych straganach śliwek i dyń niechybnie zwiastuje koniec lata i nadejście szaroburej jesieni, której wręcz nienawidzę. Jedyne co mnie pociesza w tę deszczową porę roku, to właśnie pyszne owoce i warzywa, z których można wyczarować na przykład słodkie lub słone rustykalne tarty, zwane też galette. Tym razem zrobiłam wersję ze śliwkami węgierkami. Owoce z cynamonową posypką wyłożone na kruche ciasto z dodatkiem kakao, to naprawdę smakowita kombinacja.


Kakaowa gelette ze śliwkami

Składniki (na placek o śr. 26 cm):

Kruche ciasto
  • 230 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto
  • 550 g śliwek, umytych, wypestkowanych i przepołowionych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

W misie miksera lub w blenderze umieścić wszystkie składniki na ciasto i zmiksować je tylko do połączenia się.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez 30 min. W miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.

Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 3 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułką tartą obsypać środek ciasta - ok. 5 cm od jego brzegów.

Na cieście obsypanym bułką tartą ułożyć ciasno połówki śliwek skórką do góry. Brzegi ciasta zawinąć na owoce, posmarować je białkiem. Całe ciasto posypać cukrem z cynamonem.

Piec przez 30 min.

Tadam!


English version

Plum Cacao Galette

Ingredients:

Pastry
  • 230 g flour
  • 125 g cold butter
  • 2 tbsp cacao
  • 80 g icing sugar
  • 2 egg yolks
  • 2 tsp vanilla extract
Also
  • 550 g plums, washed, pits removed, halved
  • 2 tbsp breadcrumbs
  • 1 egg white
  • 1 tbsp brown sugar
  • 1 tsp cinnamon

Put all of the pastry ingredients in a food procesor and blitz them until the mixture begins to clump together. Wrap with cling film and refigerate for 30 minutes. In a small bowl mix together brown sugar and cinnamon.

Preheat the oven to 200 degrees C.
Roll the pastry out to a circle about 3 mm thick, transfer to a baking tray with a baking paper. Sprinkle the centre of the pastry with the breadcrumbs - leaving a border of about 5 cm all the way around. Layer the plums on top of the breadcrumbs. Fold the pastry border in to cover the edge of the plums. Brush the border with a egg white. Sprinkle the pastry and plums with brown sugar and cinnamon.

Bake for 30 minutes.

Enjoy!

15 komentarzy:

  1. Wow :) Ale świetnie wygląda na zdjęciach! Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też lubię tarty rustykalne;) Marzy mi się z gruszkami:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gruszki już są - trzeba zrobić:D

      Usuń
  3. Zawsze chciałam spróbować takiej tarty ;) Chyba muszę się za nią zabrać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! W końcu nie samym śniadaniem człowiek żyje;)

      Usuń
  4. Świetnie wygląda, ja właśnie jutro planuję zrobić podobną :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie potrafiłabym się powstrzymać by zjadać kolejne kawałki tych wspaniałości !

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smaczne i wygląda super,polecam

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger