Pojawienie się na bazarowych straganach śliwek i dyń niechybnie zwiastuje koniec lata i nadejście szaroburej jesieni, której wręcz nienawidzę. Jedyne co mnie pociesza w tę deszczową porę roku, to właśnie pyszne owoce i warzywa, z których można wyczarować na przykład słodkie lub słone rustykalne tarty, zwane też galette. Tym razem zrobiłam wersję ze śliwkami węgierkami. Owoce z cynamonową posypką wyłożone na kruche ciasto z dodatkiem kakao, to naprawdę smakowita kombinacja.
Kakaowa gelette ze śliwkami
Składniki (na placek o śr. 26 cm):
Kruche ciasto
- 230 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki kakao
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 550 g śliwek, umytych, wypestkowanych i przepołowionych
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 białko
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
W misie miksera lub w blenderze
umieścić wszystkie składniki na ciasto i zmiksować je tylko do połączenia się.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez 30 min. W miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez 30 min. W miseczce wymieszać brązowy cukier z cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 200
st.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 3 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułką tartą obsypać środek ciasta - ok. 5 cm od jego brzegów.
Na cieście obsypanym bułką tartą ułożyć ciasno połówki śliwek skórką do góry. Brzegi ciasta zawinąć na owoce, posmarować je białkiem. Całe ciasto posypać cukrem z cynamonem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 3 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułką tartą obsypać środek ciasta - ok. 5 cm od jego brzegów.
Na cieście obsypanym bułką tartą ułożyć ciasno połówki śliwek skórką do góry. Brzegi ciasta zawinąć na owoce, posmarować je białkiem. Całe ciasto posypać cukrem z cynamonem.
Piec przez 30 min.
Tadam!
Tadam!
English version
Plum Cacao Galette
Ingredients:
Pastry
- 230 g flour
- 125 g cold butter
- 2 tbsp cacao
- 80 g icing sugar
- 2 egg yolks
- 2 tsp vanilla extract
- 550 g plums, washed, pits removed, halved
- 2 tbsp breadcrumbs
- 1 egg white
- 1 tbsp brown sugar
- 1 tsp cinnamon
Put all of the pastry ingredients in a food procesor and blitz them until the mixture begins to clump together. Wrap with cling film and refigerate for 30 minutes. In a small bowl mix together brown sugar and cinnamon.
Preheat the oven to 200 degrees C.
Roll the pastry out to a circle about 3 mm thick, transfer to a baking tray with a baking paper. Sprinkle the centre of the pastry with the breadcrumbs - leaving a border of about 5 cm all the way around. Layer the plums on top of the breadcrumbs. Fold the pastry border in to cover the edge of the plums. Brush the border with a egg white. Sprinkle the pastry and plums with brown sugar and cinnamon.
Bake for 30 minutes.
Enjoy!