poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Wegańskie lody brzoskwiniowe (na mleczku kokosowym)

Od ponad siedmiu lat jestem wegetarianką, a ostatnio coraz częściej poszukuję przepisów na dania wegańskie, w tym także na desery. Póki co, nie jestem jednak w stanie wyobrazić sobie ciasta czy ciasteczek bez jajek lub masła. A co z lodami? Postanowiłam sprawdzić i ukręcić po raz pierwszy wegańskie lody, brzoskwiniowe. Do ich zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki. Śmietanę kremówkę zastępuje się mleczkiem kokosowym. 
Przyznam szczerze, że efekt końcowy nieco mnie rozczarował. Lody wyszły smaczne, ale nie pyszne. W smaku i konsystencji przypominają raczej owocowy sorbet i to z dosyć mdłą nutką kokosa, która nie przypadła mi do gustu. To dopiero pierwsza próba, będę eksperymentować dalej!


Wegańskie lody brzoskwiniowe (na mleczku kokosowym)

Składniki:
  • 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego (wybierzcie to z najlepszym składem, użyłam Real Thai),  schłodzonego przez noc w lodówce
  • 5 brzoskwiń, umytych, wypestkowanych i pokrojonych na kawałki
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru 
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Gdy lody uzyskają odpowiednią konsystencję (u mnie trwało to 25 min.), przelać je do plastikowego pojemnika i zamrozić.

Smacznego!


Akcja lodowa 2014


English version

Vegan Peach Ice-Cream

Ingredients:
  • 1 can (400 ml) coconut milk, refrigerated over night
  • 5 peaches, washed, pits removed, diced
  • 2 - 3 tbsp icing sugar
In a blender whisk together all ingredients until smooth.
Pour into an ice cream maker and follow the manufacturer directions for use. Transfer an ice cream to a plastic container and freeze until hard.

Enjoy!

14 komentarzy:

  1. Mmm... Chyba się na takie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczne lody! nie dosyć, że wegańskie to jeszcze w moim ulubionym smaku brzoskwiń <3 zrobiłabym najchętniej od razu :)
    myślę, że tak to już jest - będąc wegetarianką sama częściej jadam wegańskie dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli nie jestem jedyna:) ciekawe czy nasz wegetarianizm zamieni się kiedyś w weganizm...

      Usuń
  3. mmm pycha, a to chyba ostatnie dni, kiedy można sobie pozwolić na lody ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ja tam lody wcinam przez cały rok:)

      Usuń
  4. Wyglądają zabójczo! Wiesz co? W lodziarni to ja jeszcze się nigdy nie spotkałam z takim smakiem, a szkoda! Bajkowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają super, szkoda, że w smaku średnie z tego co piszesz... ja ostatnio przymierzam się do zrobienia lodów z mlekiem sojowym, ciekawa jestem co z tego wyjdzie, teraz sie boje :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sojowe chyba nie ma aż tak dominującego smaku jak kokosowe, więc lody mogą być mniam:)

      Usuń
  6. a ja uwielbiam sorbety, więc dla mnie bomba :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Polecam Ci sorbet - na syropie cukrowym i z dodatkiem banana - jest tak kremowy, że ciężko uwierzyć, że nie ma w nim pół litra kremówki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, przydatna informacja! Dzięki:)

      Usuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)