Od ponad siedmiu lat jestem wegetarianką, a ostatnio coraz częściej poszukuję przepisów na dania wegańskie, w tym także na desery. Póki co, nie jestem jednak w stanie wyobrazić sobie ciasta czy ciasteczek bez jajek lub masła. A co z lodami? Postanowiłam sprawdzić i ukręcić po raz pierwszy wegańskie lody, brzoskwiniowe. Do ich zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki. Śmietanę kremówkę zastępuje się mleczkiem kokosowym.
Przyznam szczerze, że efekt końcowy nieco mnie rozczarował. Lody wyszły smaczne, ale nie pyszne. W smaku i konsystencji przypominają raczej owocowy sorbet i to z dosyć mdłą nutką kokosa, która nie przypadła mi do gustu. To dopiero pierwsza próba, będę eksperymentować dalej!
Wegańskie lody brzoskwiniowe (na mleczku kokosowym)
Składniki:
- 400 ml (1 puszka) mleczka kokosowego (wybierzcie to z najlepszym składem, użyłam Real Thai), schłodzonego przez noc w lodówce
- 5 brzoskwiń, umytych, wypestkowanych i pokrojonych na kawałki
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze do uzyskania jednolitej masy. Przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Gdy lody uzyskają odpowiednią konsystencję (u mnie trwało to 25 min.), przelać je do plastikowego pojemnika i zamrozić.
Smacznego!
English version
Vegan Peach Ice-Cream
Ingredients:
- 1 can (400 ml) coconut milk, refrigerated over night
- 5 peaches, washed, pits removed, diced
- 2 - 3 tbsp icing sugar
In a blender whisk together all ingredients until smooth.
Pour into an ice cream maker and follow the manufacturer directions for use. Transfer an ice cream to a plastic container and freeze until hard.
Enjoy!
Enjoy!