Pogoda nie może się zdecydować - jesień czy lato? Warto na chwilę wychylić nos spod kołdry (przynajmniej ja w te deszczowe dni zwęziłam świat do rozmiarów łóżka) i szybko upiec coś pysznego na poprawę humoru. Proponuję bardzo łatwe ciasto z letnimi owocami i dodatkiem Nesquicka. Jego zrobienie zajmie Wam dosłownie pięć minut, resztę pracy wykona piekarnik. I nie przejmujcie się tym, że większość malin i czereśni zatonie nagle w kakaowej masie, przez co wierzch ciasta nie będzie zbyt elegancki - wszystko można ukryć pod cukrem pudrem;)
Proste ciasto z malinami, czereśniami i Nesquickiem
Składniki (na tortownicę ok. 20 cm):
- 4 jajka
- 170 g cukru (lub mniej)
- 170 g mąki
- 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 2 łyżki Nesquicka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ok. 200 g malin
- ok. 100 g czereśni, przepołowionych i pozbawionych pestek
Piekarnik rozgrzać
do 180 st. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Jajka zmiksować z cukrem. Dodać masło. Mąkę, kakao i sodę przesiać i dodać do masy jajecznej. Miksować
do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć gęsto owoce.
Piec 30 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Raspberry Cherry and Nesquick Cake
Ingredients (20 cm diameter cake tin):
- 4 eggs
- 170 g sugar (or less)
- 170 g flour
- 100 g butter, melted and cooled
- 2 tbsp Nesquick
- 1 tsp baking soda
- about 200 g raspberries
- about 100 g cherries, halved and stoned
Preheat the oven to 180 degrees C. Grease with a butter and sprikle with a flour the cake tin.
Whisk together the eggs and the sugar. Add the butter. Sift together: the flour, Nesquick and soda. Add the dry ingredients into the wet ingrediensts and whisk until well combined.
Pour the mixture into the prepared tin. Arrange the rasperries and the cherries on top.
Bake for about 30 minutes.
Enjoy!