8.7.14

Czekoladowy sernik z jagodami

Nareszcie zrobiło się gorąco! Lipiec to miesiąc jagód, które nadają się nie tylko do pierogów i jagodzianek, ale także do serników. Dzięki gorzkiej czekoladzie i małej ilości cukru, serowe ciasto wyszło raczej wytrawne i mało słodkie, ale naprawdę smaczne. Ciężkie, kremowe i sycące. Idealne dla tych, którzy nie przepadają za słodyczami - choć czy tacy istnieją naprawdę?;)




Czekoladowy sernik z jagodami

Składniki (na tortownicę 26 cm):

Spód:
  • 220 g herbatników
  • 50 g masła, roztopionego
Masa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego 
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego 
  • 60 g cukru    
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 4 jajka 
  • 2 łyżki masła  
  • 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady 
  • 300 g jagód

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Przygotować spód ciasta. Herbatniki pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 170 st.

Ser i serek homogenizowany zmiksować z cukrem. Dodać mąkę. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać masło. Na koniec dodać czekoladę.

Masę wlać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć gęsto jagody.

Piec przez 50 min.

Smacznego!


 
(Zdjęcia powstały zaraz po wyjęciu sernika z piekarnika, więc nie dało ukroić się ładnego kawałka:P)
 

Słodkie jagodowe lato
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger