sobota, 12 lipca 2014

Kompot z czereśni

Chciałabym móc napisać, że kompot z czereśni świetnie Was orzeźwi w te upalne dni... Niestety słońce gdzieś sobie poszło, a w zamian przyszedł deszcz. Intensywny czerwony kolor tego owocowego napoju może jednak nieco ożywić szarość za oknem. Do tej pory nigdy nie piłam kompotu z czereśni i chciałam przekonać się, jak będzie smakować w porównaniu do wersji ugotowanej z wiśni. Okazuje się, iż czereśnie dają o wiele bardziej delikatny i subtelny smak, ale równie pyszny.


Kompot z czereśni

Składniki:
  • 1 kg czereśni
  • 2 l zimnej wody
  • 50 g cukru

Umyte i pozbawione ogonków czereśnie umieścić w garnku, zalać zimną wodą i zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 min. 

Smacznego!


Letnie Orzeźwienie 2014

5 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No w końcu ktoś się na nim poznał;)

      Usuń
  2. Jaki pięknie kolorowy obrus! :))) a kompotu z czereśni... hmm... nie piłam. Spróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z czereśni nie piłam. Ciekawe jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)