poniedziałek, 28 lipca 2014

Crumble z malinami i jagodami

Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych szybkich letnich deserów, czyli owoców pod kruszonką. Tym razem chrupiące i maślane ciasto przykryło maliny i jagody, dając pyszną słodko-kwaśną kompozycję.



Crumble z malinami i jagodami

Składniki (na 1 kokilkę o śr. 12 cm):
  • 3 garści jagód
  • 3 garści malin
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka zimnego masła

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
W miseczce wyrobić palcami: mąkę, cukier i masło tak, aby składniki połączyły się w kruszonkę. Owoce wsypać do kokilki i równomiernie przykryć kruszonką.
 
Piec przez ok. 30 min., aż kruszonka zrobi się złota.

Smacznego!


Słodkie jagodowe lato

English version

Raspberry and Blueberry Crumble

Ingredients:
  • 3 handfuls of blueberries
  • 3 handfuls of raspberries
  • 2 tbsp flour
  • 2 tbsp brown sugar
  • 1 tbsp cold butter

Preheat the oven to 180 degrees C.
 
In a small bowl, combine: flour, sugar and butter, until the mixture resembles coarse breadcrumbs. Place berries in a 12 cm baking dish. Sprinkle evenly with crumble topping.
 
Bake for 30 minutes, until golden.

Enjoy!


10 komentarzy:

  1. omg, takie najprostsze rzeczy są najlepsze :) moje ulubione śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! jak to miło zobaczyć takie pyszności jeszcze przed śniadaniem! pycha! pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To także i jedno z moich ulubionych letnich deserów :) Ja bardzo lubię je zajadać jeszcze gorące z zimnymi lodami... Twoje wygląda bardzo smakowicie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne crumble ,malinki smaczne są.

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał! pyyyyycha! No i po co ja tu wchodzęo takiej późnej porze!?:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Maliny i jagody z kruszonką... cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)