Kolejna odsłona jednego z moich ulubionych szybkich letnich deserów, czyli owoców pod kruszonką. Tym razem chrupiące i maślane ciasto przykryło maliny i jagody, dając pyszną słodko-kwaśną kompozycję.
Crumble z malinami i jagodami
Składniki (na 1 kokilkę o śr. 12 cm):
- 3 garści jagód
- 3 garści malin
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka zimnego masła
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
W miseczce wyrobić palcami: mąkę, cukier i masło tak, aby składniki połączyły się w kruszonkę. Owoce wsypać do kokilki i równomiernie przykryć kruszonką.
Piec przez ok. 30 min., aż kruszonka zrobi się złota.
Smacznego!
English version
Raspberry and Blueberry Crumble
Ingredients:
- 3 handfuls of blueberries
- 3 handfuls of raspberries
- 2 tbsp flour
- 2 tbsp brown sugar
- 1 tbsp cold butter
Preheat the oven to 180 degrees C.
In a small bowl, combine: flour, sugar and butter, until the mixture resembles coarse breadcrumbs. Place berries in a 12 cm baking dish. Sprinkle evenly with crumble topping.
Bake for 30 minutes, until golden.
Enjoy!