Nareszcie czuć zbliżające się lato! Słońce grzeje coraz mocniej, powietrze pachnie truskawkami, a bazarowe stragany pełne są pysznych nowalijek. W taką pogodę najlepiej orzeźwić się zimnym domowym kompotem z rabarbaru, który dla wielu osób jest miłym wspomnieniem z dzieciństwa. Robi się go bardzo szybko i łatwo.
Kompot z rabarbaru
Składniki:
- 1 l zimnej wody
- 4 łodygi rabarbaru
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki (lub więcej) cukru
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukry. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 min., aż rabarbar zrobi się miękki. Kompot przecedzić przez sitko. Dosłodzić do smaku w razie potrzeby.
Najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Smacznego!