Powracam do pieczenia po dłuższej nieobecności, za to bogatsza o tytuł magistra dziennikarstwa;) Dzień jest wyjątkowy, ponieważ właśnie 18 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pieczenia, mniam! Postanowiłam uczcić go galette z rabarbarem. Jestem wielką miłośniczką tej rustykalnej kruchej tarty, jak i rabarbaru, którego w tym roku jeszcze nie jadłam.
Galette wyszła naprawdę pyszna, o ciekawym słodko-kwaśnym smaku. Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiego ciasta jest dla mnie idealne. Przepis na samo kruche ciasto pochodzi z książki pt. Home Bake francuskiego mistrza deserów - Erica Lanlarda i chyba zostanie ze mną na dłużej. Polecam!
Galette z rabarbarem
Składniki:
Kruche ciasto
- 230 g mąki, przesianej
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru pudru, przesianego
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łodygi rabarbaru, umyte, obrane i pokrojone na 1 cm kawałki
- 80 g białego cukru
- 1 białko do posmarowania brzegów ciasta
- 3 łyżeczki brązowego cukru do posypania brzegów ciasta
W misie miksera umieścić składniki na ciasto i zmiksować je tylko do połączenia się. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez ok. 1 h. Do drugiej miski wrzucić pokrojony rabarbar i posypać go białym cukrem. Odstawić na ok. 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 3 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta ułożyć rabarbar, ok. 5 cm od jego brzegów. Brzegi ciasta zawinąć na rabarbar, posmarować białkiem i posypać 3 łyżeczkami brązowego cukru.
Piec ok. 35 min., aż ciasto będzie mocno rumiane.
Tadam!