niedziela, 18 maja 2014

Galette z rabarbarem

Powracam do pieczenia po dłuższej nieobecności, za to bogatsza o tytuł magistra dziennikarstwa;) Dzień jest wyjątkowy, ponieważ właśnie 18 maja obchodzony jest Światowy Dzień Pieczenia, mniam! Postanowiłam uczcić go galette z rabarbarem. Jestem wielką miłośniczką tej rustykalnej kruchej tarty, jak i rabarbaru, którego w tym roku jeszcze nie jadłam.


Galette wyszła naprawdę pyszna, o ciekawym słodko-kwaśnym smaku. Połączenie kwaśnego rabarbaru i słodkiego ciasta jest dla mnie idealne. Przepis na samo kruche ciasto pochodzi z książki pt. Home Bake francuskiego mistrza deserów - Erica Lanlarda i chyba zostanie ze mną na dłużej. Polecam!


Galette z rabarbarem

Składniki:

Kruche ciasto
  • 230 g mąki, przesianej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 50 g cukru pudru, przesianego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Ponadto
  • 3 łodygi rabarbaru, umyte, obrane i pokrojone na 1 cm kawałki
  • 80 g białego cukru
  • 1 białko do posmarowania brzegów ciasta
  • 3 łyżeczki brązowego cukru do posypania brzegów ciasta


W misie miksera umieścić składniki na ciasto i zmiksować je tylko do połączenia się. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schodzić w lodówce przez ok. 1 h. Do drugiej miski wrzucić pokrojony rabarbar i posypać go białym cukrem. Odstawić na ok. 1 h.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość ok. 3 mm. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta ułożyć rabarbar, ok. 5 cm od jego brzegów. Brzegi ciasta zawinąć na rabarbar, posmarować białkiem i  posypać 3 łyżeczkami brązowego cukru.
 
Piec ok. 35 min., aż ciasto będzie mocno rumiane.

Tadam!

9 komentarzy:

  1. Marzy mi się babciny kompot z rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba zrobić;) Moje babcie nigdy takiego nie robiły, bu.

      Usuń
  2. Mmm, ciacho wygląda bosko :)
    Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, ależ mi smaku narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda ,smakowicie gratulacje pani magister !

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm... to wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)