7.5.14

Buraczane ciasto czekoladowe

Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia tego buraczanego ciasta czekoladowego i w końcu się udało! Fascynują mnie takie niecodzienne i nieoczywiste połączenia słodkiej czekolady z warzywami - awokado, fasolą czy burakiem właśnie. Przepis pochodzi z najnowszej książki Lorraine Pascale pt. A Lighter Way to Bake, w której znajdziemy mnóstwo nieco zdrowszych wypieków i deserów, a przy każdym podana jest ilość kalorii. I tak na przykład - kawałek buraczanego ciasta ma 298 kcal (podobne tego typu wypieki mają 380 kcal). Ciasto to jest bardzo smaczne, lekkie i puszyste, z wyczuwalną nutą imbiru. Dodatek buraków sprawia, że jest słodkie i niezwykle wilgotne.


Buraczane ciasto czekoladowe
(Lorraine Pascale - A Lighter Way to Bake)

Składniki (na tortownicę 18 cm):
  • 100 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
  • 3 jajka
  • 4 białka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki imbiru
  • skórka starta z 1 pomarańczy (nie dodałam)
  • 200 g buraków
  • cukier puder do oproszenia gotowego ciasta

Buraki umyć, zawinąć pojedynczo w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 2 h (do miękkości). Upieczone buraki odwinąć z folii, ostudzić i obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 170 st.

Masło roztopić i zdjąć z ognia. Do gorącego masła dodać czekoladę i poczekać aż się rozpuści.

W międzyczasie zmiksować: jajka, białka i wanilię. Stopniowo dodać cukier. Delikatnie dodać masę czekoladowo-maślaną, a następnie: mąkę, proszek do pieczenia, imbir i skórkę pomarańczową. Na koniec delikatnie wmieszać starte buraki.

Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy.

Piec 40 - 45 min.

Upieczone i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


English version

Beetroot and chocolate cake
(Lorraine Pascale - A Lighter Way to Bake)

Ingredients (18 cm cake tin):
  • 100 g butter
  • 150 g dark chocolate, chopped into small pieces
  • 3 eggs
  • 4 egg whites
  • seeds od 1 vanilla pod or 1 tsp vanilla extract
  • 150 g soft light brown sugar
  • 150 g wholemeal flour
  • 1 1/2 tsp baking powder
  • 2 tsp ground ginger
  • finely grated zest of 1 orange
  • 200 g fresh cooked beetroots, peeled and roughly grated (to cook the raw beetroot - wrap in tin foil and roast at 180 degrees C about 2 hours)
  • 1tbsp icing sugar, to finish

Preheat the oven to 170 degrees C.

Melt the butter in a pan and once it has melted, remove from the heat, add the chocolate and set it aside to melt.

Meanwhile, whisk eggs, egg whites and vanilla. Add the sugar. Gently pour the chocolate and butter around the edge of the whisked eggs. Gently sprinkle the flour, baking powder, ground ginger and orange zest over and then gently fold this in well also. Finally, gently fold the beetroots in and carefully pour the mixture into the prepared tin.

Bake for 40 - 45 minutes.

Once the cake is baked and cooled, sprinkle over the icing sugar and serve.

Enjoy!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger