6.2.14

Magdalenki Kudłatych Kucharzy

Poszukiwanie idealnego przepisu na magdalenki cz. IV. Tym razem przepis Kudłatych Kucharzy, czyli Si Kinga i Dave'a Myersa, z książki pt. The Hairy Baikers' Big Book of Baking. Nie mogę oprzeć się wrażeniu, że ich wersja ciastek w kształcie muszelek smakuje jak omlet jajeczny, naprawdę. I dopiero po upieczeniu odkryłam, że niemal identyczny przepis, z podobnymi proporcjami, pojawił się już na blogu - klik!


Magdalenki Kudłatych Kucharzy

Składniki (na 9 -12 ciastek):
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g przesianej mąki

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
 
Foremki do magdalenek posmarować roztopionym masłem, resztę odstawić na później. Zmiksować: jajko, cukier i ekstrakt. Delikatnie dodać mąkę, a na koniec masło. Napełnić ciastem foremki.
 
Piec 8 - 10 min.

Smacznego!


English version

Madeleines
(The Hairy Baikers' Big Book of Baking S. King and D. Myers))

Ingredients (makes 9 - 12):
  • 50 g butter
  • 1 large egg
  • 50 g caster sugar
  • 1 tsp vanilla extract
  • 50 g plain flour, sifted

Preheat the oven to 190 degrees C.
 
Gently melt the butter in a small saucepan. Using a pastry brush, grease the Madeleine moulds with a little of the melted butter. Set the rest of the melted butter aside. Beat the egg, sugar and vanilla extract with an electric hand-whisk. Sift the flour into the bowl and gently fold it into the beaten egg mixture with large matal spoon. Pour in the rest of the melted butter around the edge of the batter and fold it in very gently.
 
Spoon some cake batter into each madeleine mould and bake 8 - 10 minutes.

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger