Poszukiwanie idealnego przepisu na magdalenki cz. III. Nie będę po raz kolejny pisać, jak bardzo przepadam za tymi ciastkami w kształcie muszelek...
Tym razem przepis znaleziony w otchłaniach Internetu i zmodyfikowany tak, aby magdalenki miały naprawdę waniliowy smak. Aby go uzyskać, dodałam półtorej łyżeczki pasty waniliowej (1 łyżeczka pasty = 1 laska wanilii). Wyszło pysznie waniliowo! Dodatkowo, do przygotowania ciastek, łącznie z ich pieczeniem, potrzeba jedynie 20 min. Jest to więc świetny przepis na szybki deser w środku tygodnia:)
Waniliowe magdalenki
(inspiracja)
Składniki (na 9 sztuk):
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 1 1/2 laski wanilii)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Jajko zmiksować z cukrem. Dodać wanilię i przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać masło.
Masą napełnić natłuszczone foremki do magdalenek.
Piec przez 8 - 10 min. (do uzyskania złotego koloru).
Smacznego!