niedziela, 23 lutego 2014

Ekspresowy deser: bananowe frytki

Przyznaję się bez bicia, że miałam zamiar zrobić chipsy bananowe. Ale cóż, coś nie do końca wyszło i z piekarnika wyjęłam frytki;) Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku jak prawdziwe ziemniaczane frytki. Do ich zrobienia wystarczy tylko 15 minut i banany. Znakomita przekąska do podgryzania w ciągu dnia lub dodatek do porannego jogurtu. Można też zrobić sos karmelowy lub czekoladowy i maczać w nim pieczone plasterki banana jak w ketchupie...


Bananowe frytki

Składniki (na 1 blachę):
  • 3 banany
Piekarnik rozgrzać do 250 st.
 
Obrane ze skórki banany pokroić w plasterki o grubości  5 mm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min. (uważać, żeby banany się nie przypaliły).

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Ale super , w dodatku proste i szybkie mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba bardziej chipsy niż frytki :D fajnee :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysl na przekąskę. pieczone banany muszą być słodziutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pomysłowe! :-) Na pewno pyszne! W końcu banany w każdej formie są pyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mogę się nie zgodzić - też uwielbiam banany;)

      Usuń
  5. Bardzo lubię chipsy bananowe, więc takie bananowe frytki też by mi pewnie zasmakowały:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prościej chyba już się nie da :D Ale za to jak smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! Zdrowe, smaczne i szybkie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygladaja pysznie ,na pewno delikatniejsze niż banany smażone w maśle

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki świetny pomysł. Niby takie proste, a tak mało osób o tym wie. ;]

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)