środa, 19 lutego 2014

Domowy ekstrakt waniliowy

Kolejny wpis z cyklu: domowa spiżarnia. Po cukrze waniliowym, przyszedł czas na ekstrakt z wanilii, który znajdziecie w większości przepisów na wypieki. W sklepach jego cena to aż ok. 30 zł za 100 ml. Dlatego jeśli dużo pieczecie, tak jak ja, warto go zrobić samemu. Jest to niezwykle łatwe i wystarczą tylko dwa składniki: laski wanilii i wódka (lub rum).




Domowy ekstrakt waniliowy
  • 250 ml wódki lub rumu
  • 3 laski wanilii
  • szklana butelka

Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, nie wyskrobywać ziarenek. Umieścić je w butelce. Nalać wódki do całkowitego przykrycia wanilii. Zamknięta butelkę odstawić na ok. 2 miesiące w chłodne, ciemne miejsce (ale nie do lodówki). Raz na jakiś czas wstrząsnąć. Im dłużej ekstrakt stoi, tym robi się ciemniejszy (ten ze zdjęcia ma dopiero 2 tygodnie).

Tadam!

8 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Wszystko co domowe jest lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też sama zrobiłam, używam od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie też zakupiłam rum do zrobienia rumowego esktraktu waniliowego. Z wódką robię regularnie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ten domowy ekstrakt jest prosty w przygotowaniu :) Swój zrobiłaś na wódce czy rumie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na wódce, kolejny będzie na rumie może

      Usuń
  5. Zawsze kupowałam gotowy. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu i zrobię sama :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)