Kolejny wpis z cyklu: domowa spiżarnia. Po cukrze waniliowym, przyszedł czas na ekstrakt z wanilii, który znajdziecie w większości przepisów na wypieki. W sklepach jego cena to aż ok. 30 zł za 100 ml. Dlatego jeśli dużo pieczecie, tak jak ja, warto go zrobić samemu. Jest to niezwykle łatwe i wystarczą tylko dwa składniki: laski wanilii i wódka (lub rum).
Domowy ekstrakt waniliowy
- 250 ml wódki lub rumu
- 3 laski wanilii
- szklana butelka
Laski wanilii przeciąć wzdłuż na pół, nie wyskrobywać ziarenek. Umieścić je w butelce. Nalać wódki do całkowitego przykrycia wanilii. Zamknięta butelkę odstawić na ok. 2 miesiące w chłodne, ciemne miejsce (ale nie do lodówki). Raz na jakiś czas wstrząsnąć. Im dłużej ekstrakt stoi, tym robi się ciemniejszy (ten ze zdjęcia ma dopiero 2 tygodnie).
Tadam!