Generalnie mam w głębokim poważaniu Walentynki, ale chyba jestem wyjątkiem, więc postanowiłam się przemóc i przygotować coś na tę okazję. Chrupiące, różowe bezy w kształcie serc wydają się idealne dla zakochanych. Są łatwe do zrobienia, więc każdemu wyjdą, nawet facetom:P
Bezowe serducha
Składniki (na ok. 2 blachy):
- 3 białka
- 185 g cukru pudru
- szczypta soli
- czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno na wysokich obrotach miksera. Następnie dodawać partiami cukier puder, po jednej łyżce, cały czas ubijając. Na koniec dodać barwnik.
Piekarnik rozgrzać do 90 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubite białka przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką 1 cm. Na blachę wyciskać serduszka.
Piec ok. 70 min.
Smacznego!