10.11.13

Jabłkowe cupcakes z kremem fistaszkowym i niespodzianką na konkurs

Kupne babeczki z kremem, które od jakiegoś czasu są niezwykle popularne,  mimo że wyglądają apetycznie, wcale tak nie smakują. Naprawdę trudno trafić na dobre - polecacie jakieś?
Upieczone w domu cupcakes to jednak zupełnie co innego! Zmotywował mnie do ich zrobienia konkurs Kreatywne babki zorganizowany przez Olympusa i Dr. Oetkera, w którym można wygrać warsztaty z Kingą Paruzel z pierwszej edycji MasterChefa. I tak powstały babeczki o delikatnym jabłkowym smaku. Tytułową niespodzianką jest włożona w środek krówka, która pod wpływem temperatury rozpuszcza się i powstaje prawdziwa pychota:) A do tego łatwy do przygotowania krem z masła fistaszkowego z odrobiną mleka.

Ładnie proszę o zagłosowanie na mój przepis  >>klik!<< :)


Składniki (na 8 sztuk):

Babeczkowe ciasto
  • 210 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 70 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 125 ml mleka (u mnie mleko sojowe)
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 4 krówki
Krem fistaszkowy
  • 4 kopiaste łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek mleka (u mnie mleko sojowe)

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Do miski przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W drugiej misce zmiksować cukier i olej, a następnie dodać jajko i pastę waniliową. Do mokrych składników dodawać stopniowo mąkę na przemian z mlekiem.
 
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do masy.
 
Ciasto nałożyć do papilotek. W środek każdej babeczki wsadzić połówkę krówki.
 
Piec przez ok. 20 min.

Gdy babeczki wystygną, przygotować krem - masło orzechowe zmiksować z mlekiem. Babeczki ozdobić gotowym kremem za pomocą rękawa cukierniczego.

Smacznego!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger