Z tego przepisu korzystałam już wcześniej - o tu! Tym razem jednak zamiast gruszek i imbiru, dodałam jabłka i cynamon. Ta wersja wyszła równie smaczna, wilgotna i puszysta. Zmniejszyłam nieco ilość cukru i dodałam więcej przyprawy, aby muffiny były jeszcze bardziej aromatyczne. A ten cynamonowy zapach roznoszący się po domu - mrrr...;)
Biszkoptowe muffiny z jabłkiem i cynamonem
(źródło: Cake Rachel Allen)
Składniki (na 12 sztuk):
- 275 g mąki
- 200 g cukru (dodałam do 150 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego cynamonu (dodałam 2 łyżki)
- 1 łyżeczka soli
- 4 rozkłócone jajka
- 150 ml oleju
- 300 g obranych pokrojonych w kostkę jabłek (u mnie Szara Reneta)
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Wszystkie składniki, oprócz jabłek, wrzucić do miski i zmiksować. Wmieszać owoce. Masę nałożyć do papilotek.
Piec przez ok. 20 min., aż muffiny zrobią się złote i sprężyste.
Smacznego!