czwartek, 21 listopada 2013

Biszkoptowe muffiny z jabłkiem i cynamonem

Z tego przepisu korzystałam już wcześniej - o tu! Tym razem jednak zamiast gruszek i imbiru, dodałam jabłka i cynamon. Ta wersja wyszła równie smaczna, wilgotna i puszysta. Zmniejszyłam nieco ilość cukru i dodałam więcej przyprawy, aby muffiny były jeszcze bardziej aromatyczne. A ten cynamonowy zapach roznoszący się po domu - mrrr...;)


Biszkoptowe muffiny z jabłkiem i cynamonem
(źródło: Cake Rachel Allen)

Składniki (na 12 sztuk):
  • 275 g mąki
  • 200 g cukru (dodałam do 150 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mielonego cynamonu (dodałam 2 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 rozkłócone jajka
  • 150 ml oleju
  • 300 g obranych pokrojonych w kostkę jabłek (u mnie Szara Reneta)

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Wszystkie składniki, oprócz jabłek, wrzucić do miski i zmiksować. Wmieszać owoce. Masę nałożyć do papilotek.
 
Piec przez ok. 20 min., aż muffiny zrobią się złote i sprężyste.

Smacznego!


 
 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)