Muffiny idealne do herbaty, w taki szary i deszczowy dzień jak dzisiejszy. Bardzo puszyste i wilgotne, o subtelnym smaku banana z jabłkiem. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki, wsadzić do piekarnika i wrócić pod ciepły kocyk;)
Muffiny jabłkowo-bananowe
Składniki (na 7 sztuk):
- 200 g mąki
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 g cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 175 g jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 średniej wielkości jabłko
Piekarnik rozgrzać do 190 st.
Banana obrać i rozgnieść widelcem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, tylko do ich połączenia się.
Masę nałożyć do papilotek (można je zrobić samemu, wycinając z papieru do pieczenia kwadraty o
bokach 15 cm).
Piec przez 25 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!