środa, 11 września 2013

Muffiny jabłkowo-bananowe

Muffiny idealne do herbaty, w taki szary i deszczowy dzień jak dzisiejszy. Bardzo puszyste i wilgotne, o subtelnym smaku banana z jabłkiem. Wystarczy wymieszać łyżką wszystkie składniki, wsadzić do piekarnika i wrócić pod ciepły kocyk;)


Muffiny jabłkowo-bananowe

Składniki (na 7 sztuk):
  • 200 g mąki
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 40 g cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 1 średniej wielkości jabłko

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
 
Banana obrać i rozgnieść widelcem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać w misce, tylko do ich połączenia się.
 
Masę nałożyć do papilotek (można je zrobić samemu, wycinając z papieru do pieczenia kwadraty o bokach 15 cm).
 
Piec przez 25 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!




3 komentarze:

  1. Banan i jabłko? Ciekawe połączenie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super połączenie! Rzadko spotykane, a muffinki wyglądają fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają smakowicie,ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)