czwartek, 12 września 2013

Czekoladowy wywiad



Czekolada uwalnia hormony miłości
Czy można kogoś upić czekoladą? Jaka czekolada zachwyci ukochaną osobę i wprawi w romantyczny nastrój? Z okazji Światowego Dnia czekolady Jan Wroński, degustator czekolady zdradza nam tajemnice tego słodko-gorzkiego przysmaku.

Jaka czekolada jest najbardziej popularna?

Mleczna czekolada jest wciąż najbardziej popularna. Ale w miarę, jak dostępnych jest coraz więcej rodzajów gorzkiej czekolady, czekolady z przyprawami, poszerzają się preferencje konsumentów. Moim zdaniem, idealnie jest znaleźć swoją ulubioną czekoladę zarówno wśród gorzkich, mlecznych i białych czekolad.

Czy widzisz różnicę między mężczyznami i kobietami kupującymi czekoladę?

Oczywiście, więcej kobiet niż mężczyzn kupuje czekoladę, ale myślę, że w świecie czekolady panuje równouprawnienie płciowe. Każdy lubi coś innego i płeć w tym, nie gra żadnej roli. Są konserwatywni mężczyźni i kobiety oraz tacy, którzy lubią eksperymentować.

Jakie czekoladki najlepiej się sprzedają przed Walentynkami?

Przed Walentynkami zdecydowanie czekolada w kształcie serca... Żartuję! To banał. Dzisiaj, gdy ludzie świętują Walentynki, dają sobie w prezencie wysokiej jakości czekolady, zawinięte może w elegancką wstążeczkę.

Czekolada zawiera substancje, które działają na psychikę człowieka. Jeśli tak, jakie to substancje?

Na ten temat zostało dużo napisane i już powszechnie wiadomo, że czekolada ma pozytywny wpływ na ludzkie ciało. Zawiera wiele przeciwutleniaczy, które wzmacniają nasz system odpornościowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Inne substancje zawarte w kakao hamują powstawanie próchnicy zębów. Czekolada jest dobra na krążenie krwi, trawienie i oczywiście dla naszej psychiki. Jedzenie czekolady uwalnia fenyloetyloaminę w naszych mózgach, którą nasz mózg produkuje np. podczas zakochania.

Czy ktoś może być" pijany czekoladą", czyli jak wybrać kompozycję, która będzie zawierać wiele tych substancji?

Oczywiście można kogoś upić czekoladą, ale to wymaga bardzo dużej ilości czekolady, czego nie polecam ze względów zdrowotnych! Wszystko z umiarem! Z drugiej strony, polecam dobre czerwone wino (raczej wytrawne) oraz czekoladę, która jest przeznaczona do konsumpcji razem z winem. Doskonała recepta na romantyczny wieczór.

Jaki rodzaj czekolady warto przynieść na spotkanie  z kimś, do kogo chcemy się zbliżyć?

Ja jestem trochę szalonym gościem, więc przyniósłbym coś z nutką szaleństwa, na przykład czekoladę z chili. Podgrzałbym w ten sposób atmosferę i sprowokował nieco szokującą sytuację, żebyśmy zbliżyli się do siebie, którą następnie uspokoiłbym doskonałej jakości gorzką czekoladą, oczywiście zawsze mam ją w zanadrzu.

Czy masz swój przepis na romantyczny przysmak z czekolady, który zachwyci ukochaną osobę?

Oczywiście! Na przykład moje ulubione wiśnie w czekoladzie . Drylowane wiśnie zalewamy wódką i wstawiamy do lodówki na 6-12 godzin. Potem podgrzewamy dobrą ciemną czekoladę i maczamy w niej wiśnie. Gdy pierwsza warstwa czekolady stwardnieje, zanurzamy je w czekoladzie ponownie. I tak powtarzamy, aż proporcja wiśni do czekolady będzie doskonała, powiedzmy 5 lub 6 razy. Wiśnie w gorzkiej czekoladzie podajemy lekko ciepłe. Alkohol w małych ilościach relaksuje i wyostrza smak, co jest głównym zadaniem aperitif. Kontrast kwaśnych wiśni i kakao to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Źródło wywiadu <klik>


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)