Prawdziwa gratka dla miłośników Nutelli. Co tu dużo mówić - te ciasteczka są po prostu przepyszne! Robi się je bardzo szybko i szybko też zjada;) A więc jeżeli komuś znudziła się Nutella palcem jedzona, to naprawdę polecam!
Ciasteczka z Nutellą*
(źródło przepisu)
Składniki (na ok. 30 sztuk):
- 125 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki Nutelli (dodałam 3 kopiaste łyżki)
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rozdrobnionych orzechów laskowych
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ubić z cukrem pudrem na puch, musi być jasne i kremowe.
Cały czas miksując, dodać jajko oraz Nutellę. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i
dokładnie zmiksować, aby nie pozostały grudki. Na koniec dodać orzechy.
Używając łyżeczki, nakładać na papier kulki
ciasta, zachowując dość duże odstępy między nimi. Górę ciastek przygnieść lekko
widelcem lub nożem, aby uzyskać efekt kratki.
Piec przez 10 - 12
min. (muszą być ładnie zarumienione, ale niezbyt ciemne).
Smacznego!