Kto nie lubi ciasteczek czekoladowych...? Na półkach sklepowych jest ich mnóstwo, ale nie umywają się do tych upieczonych własnoręcznie. Robi się je bardzo szybko i smakują fantastycznie. Te są nawet podwójnie czekoladowe, ponieważ oprócz kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady, zawierają jeszcze kakao. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie i ciągnące. Idealne na poprawę humoru.
Popękane ciacha podwójnie czekoladowe
(źródło przepisu: Baking Made Easy Lorraine Pascale)
Składniki (na ok. 12 dużych ciasteczek):
- 110 g miękkiego masła
- 200 g brązowego cukru (dodałam 180 g)
- 1 jajko
- nasiona z 1 laski wanilii lub 2 krople ekstraktu waniliowego
- 165 g mąki
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 g kakao
- 100 g groszków mlecznej czekolady (lub pokrojoną na małe kawałki czekoladą)
- 100 g groszków gorzkiej czekolady (lub pokrojoną na małe kawałki czekoladą)
Piekarnik rozgrzać do 190 st.
Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko i nasiona wanilii, dobrze zmiksować. Następnie dodać: mąkę, sól, proszek, sodę i kakao. Na koniec wmieszać czekoladowe groszki.
Z masy formować duże kulki (najlepiej używając łyżki do lodów) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10 - 12 min. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia (na początku będą miękkie, stwardnieją w miarę stygnięcia).
Smacznego!