31.8.13

Popękane ciacha podwójnie czekoladowe

Kto nie lubi ciasteczek czekoladowych...? Na półkach sklepowych jest ich mnóstwo, ale nie umywają się do tych upieczonych własnoręcznie. Robi się je bardzo szybko i smakują fantastycznie. Te są nawet podwójnie czekoladowe, ponieważ oprócz kawałków mlecznej i gorzkiej czekolady, zawierają jeszcze kakao. Z wierzchu są chrupiące a w środku miękkie i ciągnące. Idealne na poprawę humoru.


Popękane ciacha podwójnie czekoladowe
(źródło przepisu: Baking Made Easy Lorraine Pascale)

Składniki (na ok. 12 dużych ciasteczek):
  • 110 g miękkiego masła
  • 200 g brązowego cukru (dodałam 180 g)
  • 1 jajko
  • nasiona z 1 laski wanilii lub 2 krople ekstraktu waniliowego
  • 165 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g kakao
  • 100 g groszków mlecznej czekolady (lub pokrojoną na małe kawałki czekoladą)
  • 100 g groszków gorzkiej czekolady (lub pokrojoną na małe kawałki czekoladą)

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
 
Masło zmiksować z cukrem. Dodać jajko i nasiona wanilii, dobrze zmiksować. Następnie dodać: mąkę, sól, proszek, sodę i kakao. Na koniec wmieszać czekoladowe groszki.
 
Z masy formować duże kulki (najlepiej używając łyżki do lodów) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piec przez 10 - 12 min. Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia (na początku będą miękkie, stwardnieją  w miarę stygnięcia).

Smacznego!



Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger