Bakewell to oryginalnie tarta z dżemem malinowym i migdałami, wywodząca się z angielskiego miasteczka o tej samej nazwie. Rachel Allen zaproponowała w swojej książce Cake inną wersję tego klasycznego wypieku. Ciasto jest puszyste, pełne świeżych (lub mrożonych) malin i niezwykle wilgotne dzięki zmielonym migdałom. Główne składniki dodawane są w proporcji 1:1, więc łatwo zapamiętać przepis - a naprawdę warto! Pycha!
Ciasto Bakewell Rachel Allen
Składniki (na tortownicę 20 cm):
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 150 g mąki samorosnącej, tzn. mąki z dodatkiem 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli
- 150 g mielonych migdałów
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 2 jajka
- kilka kropel ekstraktu migdałowego (nie dodałam)
- 50 ml mleka (użyłam sojowego)
- 25 g migdałów w płatkach
- cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta (opcjonalnie)
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać po kolei: rozkłócone jajka z ekstraktem migdałowym, mleko, mąkę i zmielone migdały. Na koniec delikatnie wmieszać maliny. Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch posypać płatkami migdałów.
Piec przez 50 - 55 min.
Smacznego!