25.8.13

Bakewell nieco inaczej, czyli migdałowe ciasto z malinami

Bakewell to oryginalnie  tarta z dżemem malinowym i migdałami, wywodząca się z angielskiego miasteczka o tej samej nazwie. Rachel Allen zaproponowała w swojej książce Cake inną wersję tego klasycznego wypieku. Ciasto jest puszyste, pełne świeżych (lub mrożonych) malin i niezwykle wilgotne dzięki zmielonym migdałom. Główne składniki dodawane są w proporcji 1:1, więc łatwo zapamiętać przepis - a naprawdę warto! Pycha!


Ciasto Bakewell Rachel Allen

Składniki (na tortownicę 20 cm):
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki samorosnącej, tzn. mąki z dodatkiem  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g mielonych migdałów
  • 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 2 jajka
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego (nie dodałam)
  • 50 ml mleka (użyłam sojowego)
  • 25 g migdałów w płatkach
  • cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta (opcjonalnie)

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Masło zmiksować z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać po kolei: rozkłócone jajka z ekstraktem migdałowym, mleko, mąkę i zmielone migdały. Na koniec delikatnie wmieszać maliny. Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
 
Wierzch posypać płatkami migdałów.
 
Piec przez 50 - 55 min.

Smacznego!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger