czwartek, 11 lipca 2013

Ekspresowy deser: truskawki w czekoladzie

Chyba każdy miewa takie momenty pt. "muszę zjeść coś słodkiego - teraz, natychmiast!"... Nagły spadek cukru, nie musi być jednak przyczyną do sięgnięcia po kupnego batona czy zwykły kawałek czekolady - można wziąć głęboki oddech i przygotować szybki deser samemu:)
Idąc za przykładem Nigelli i jej książki Nigella ekspresowo, postanowiłam publikować przepisy na proste słodkości na co dzień, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Truskawki w czekoladzie to właśnie takie słodkie co nieco, które robi się w kilka minut i wystarczą do tego tylko dwa składniki - owoce i ulubiony rodzaj czekolady. A do tego taki deser, mimo że nie wymaga zbyt dużo wysiłku, wygląda bardzo elegancko i może stanowić również pyszne ukoronowanie kolacji z przyjaciółmi.


Truskawki w czekoladzie

Składniki:
  • truskawki
  • czekolada (ulubiony rodzaj)

Truskawki umyć i osuszyć, nie obrywać szypułek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Owoce maczać w płynnej czekoladzie, trzymając za ogonki. Ułożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Smacznego!
 

2 komentarze:

Zostaw coś od siebie:)