12.7.13

Czekoladowa chmura Nigelli

Znakomita propozycja dla miłośników czekolady i nie tylko. Trzy świetnie współgrające ze sobą komponenty: intensywnie czekoladowe, słodkie ciasto bez mąki, puszysta bita śmietana oraz duża ilość kwaskowatych malin i borówek (dodanie owoców to mój pomysł). Po prostu niebo w gębie... Zniknie z patery, zanim się obejrzycie. Nie ma co pisać - trzeba spróbować!
To ciasto na pewno wejdzie do stałego repertuaru moich deserów. Nigella jak zawsze niezawodna.


Czekoladowa chmura
(źródło przepisu: Nigella gryzie)

Składniki (na tortownicę 23 cm):

Ciasto
  • 250 g ciemnej czekolady (min. 70 % kakao)
  • 125 g miękkiego masła
  • 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (niekoniecznie)
Śmietanowy wierzch
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania
  • wybrane owoce: truskawki, maliny itp.


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką.
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Dodać do niej masło i poczekać, aż się rozpuści w czekoladzie, a całość nieco przestygnie.
Ubić 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, potem delikatnie dodać: masę czekoladową, likier i skórkę z pomarańczy.

W innej misce ubić 4 białka, a następnie stopniowo dodawać 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej, prawie sztywnej piany.
 
Wmieszać delikatnie kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej. Następnie dodać całą masę czekoladową do białek.

Ciasto wlać do tortownicy. Piec 35 - 40 min. (do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny). Środek gotowego ciasta będzie się zapadał w miarę stygnięcia.
 
Przed podaniem ubić zimną kremówkę z wanilią i likierem (trwa to ok. 20 min.). Wypełnić śmietaną zagłębienie ciasta. Wierzch oprószyć kakao i posypać dużą ilością owoców.
 
Smacznego!



Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger