Prościej już być nie może. Wystarczą dwa składniki: płatki owsiane i banany. Bez cukru, mąki i masła. Do ciastek można jeszcze dodać coś ekstra wedle upodobań - orzechy czy suszone owoce. Ja postawiłam na gorzką czekoladę i odrobinę miodu, aby ciastka nabrały nieco więcej słodyczy.
Wszystkie składniki mają wiele wartości odżywczych. Płatki owsiane zawierają m. in. dużo potasu, wapnia i witamin z grupy B oraz sporą ilość błonnika, dzięki czemu zapewniają długotrwałe uczucie sytości i wpływają korzystnie na przemianę materii. Banany polecane są dla pesymistów i osób zestresowanych, ponieważ zawierają tzw. tryptofan - aminokwas uwalniający serotoninę, która poprawia samopoczucie. Gorzka czekolada z kolei, obniża ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, opóźnia starzenie i wspomaga pamięć.
Ciasteczka owsiane
Składniki (na 1 blachę):
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 banan
- opcjonalnie: wybrane dodatki - kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy
- opcjonalnie: 1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Płatki owsiane (najpierw można je rozdrobnić w malakserze) połączyć z rozgniecionym bananem. Dodać miód i dodatki.
Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 min.
Smacznego!