Świetny przepis dla osób mających dwie lewe ręce do wypieków. To ciasto na pewno wyjdzie każdemu. Trzy najważniejsze składniki, czyli mąkę, masło i cukier, dodaje się w równych proporcjach. Dlatego właśnie nazwałam je "1:1:1". Do tego jeszcze tylko jajka, proszek do pieczenia, ulubione owoce i gotowe!
Nie potrafię do końca określić, jakie to ciasto właściwie jest w smaku - coś pomiędzy ucieranym a biszkoptowym. Najważniejsze, że jest bardzo smaczne i ma niezwykle przyjemną konsystencję przypominającą gąbkę;)
Przepis pochodzi z książeczki dołączonej do formy marki Lekue.
Ciasto 1:1:1 (z owocami)
Składniki:
- 200 g mąki
- 200 g masła - rozpuszczonego i ostudzonego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- wybrane owoce: maliny, jagody itp.
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Jajka zmiksować z cukrem (ok. 1 min.). Dodać rozpuszczone masło, a potem: mąkę, proszek i sól. Miksować do czasu uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przelać do formy. Na wierzch wysypać wybrane owoce.
Piec przez 30 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!