Drugi pomysł na ciasto z rabarbarem na kruchym spodzie - poprzedni tutaj. Tym razem również zamarynowałam łodygi, choć nie jest to wcale konieczne. Jeśli ktoś nie ma octu balsamicznego, można po prostu ok. 15 min. przed robieniem ciasta, posypać rabarbar cukrem, żeby puścił sok. Na kruche ciasto wykorzystałam przepis Rachel Allen (z mojego magicznego zeszytu), której wszystkie receptury są zawsze trafione.
Ciasto wyszło bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis, póki jest jeszcze rabarbar:)
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki:
Marynowany rabarbar
- 900 g rabarbaru
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 75 g cukru pudru
- 1/2 jajka - rozkłóconego (jeśli składniki na ciasto nie będą chciały się połączyć - dodać jeszcze 1/2 jajka)
- 75 g masła - rozpuszczonego
- 100 g cukru
- 100 g mąki
Opcjonalnie: 1 jabłko - obrane i pokrojone na małe kawałki lub starte na tarce
Kilka godzin (albo wieczorem) przed pieczeniem - przygotować marynowany rabarbar. W misce wymieszać:
oczyszczone i pokrojone na kawałki łodygi, cukier, cukier waniliowy i ocet
balsamiczny.
Zagnieść wszystkie składniki na
ciasto. Wsadzić je do lodówki na ok. 20 min.
Wyłożyć ciastem spód natłuszczonej tortownicy. Ułożyć na nim kawałki rabarbaru (bez marynaty) i jabłka.
Następnie zrobić
kruszonkę, czyli wymieszać łyżką wszystkie potrzebne składniki. Gotową
kruszonką posypać wierzch ciasta.
Piec przez ok. 50 min. w 170 st. z termoobiegiem.
Smacznego!