Uwielbiacie rabarbar i chcielibyście cieszyć się jego smakiem przez cały rok? Wystarczy go zamrozić! Trzeba się jednak spieszyć, ponieważ sezon na to warzywo powoli dobiega końca. Nie jest łatwo kupić jeszcze ładne, grube i twarde łodygi (pani w sklepie powiedziała, że tylko takie się nadają do mrożenia). Ja zanim takie znalazłam, odwiedziłam chyba z pięć warzywniaków - ale na szczęście udało się. Cztery kilogramy rabarbaru siedzi już w zamrażarce:)
Zamrażanie rabarbaru krok po kroku:
- Rabarbar myjemy, odcinamy liście i dokładnie obieramy
- Kroimy na kawałki
- Blanszujemy, czyli wkładamy rabarbar na kilkadziesiąt sekund do wrzącej wody, a następnie do lodowatej (najlepiej użyć do tego metalowego sitka)
- Czekamy aż rabarbar obcieknie z wody
- Porcjujemy (ja zrobiłam porcje po 500 g), pakujemy do torebek foliowych i wkładamy do zamrażarkiTadam!:)