19.6.13

Cukry Proste radzą: jak zamrozić rabarbar

Uwielbiacie rabarbar i chcielibyście cieszyć się jego smakiem przez cały rok? Wystarczy go zamrozić! Trzeba się jednak spieszyć, ponieważ sezon na to warzywo powoli dobiega końca. Nie jest łatwo kupić jeszcze ładne, grube i twarde łodygi (pani w sklepie powiedziała, że tylko takie się nadają do mrożenia). Ja zanim takie znalazłam, odwiedziłam chyba z pięć warzywniaków - ale na szczęście udało się. Cztery kilogramy rabarbaru siedzi już w zamrażarce:)


Zamrażanie rabarbaru krok po kroku:
  1. Rabarbar myjemy, odcinamy liście i dokładnie obieramy
  2. Kroimy na kawałki
  3. Blanszujemy, czyli wkładamy rabarbar na kilkadziesiąt sekund do wrzącej wody, a następnie do lodowatej (najlepiej użyć do tego metalowego sitka)
  4. Czekamy aż rabarbar obcieknie z wody
  5. Porcjujemy (ja zrobiłam porcje po 500 g), pakujemy do torebek foliowych i wkładamy do zamrażarki

    Tadam!:)


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger