Za niecały miesiąc Boże Narodzenie. Pora zatem powoli zacząć poszukiwania najlepszych przepisów na smakowite słodkości! Choć polskie Święta kojarzą się raczej z pierniczkami, w wielu krajach piecze się oprócz nich także maślane ciasteczka. Zrobienie mojej wersji jest bardzo łatwe i potrzeba do tego niewielu składników, które większość z nas ma zawsze w domu. Takie kruche ciasteczka zamknięte w szczelnej metalowej puszce długo zachowają świeżość i świetnie sprawdzą się jako słodki prezent. Przepis nie zawiera jajek, więc mogą skorzystać z niego również alergicy. Polecam!
Kruche ciasteczka bez jajek
Składniki (na ok. 2 blachy):
- 125 g miękkiego masła
- 65 g cukru pudru
- 225 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżki zimnej wody
Masło zmiksować, aż będzie gładkie i jasne. Dodać po kolei:
cukier puder, mąkę, wanilię i wodę.
Z ciasta ulepić dysk, zawinąć w folię
spożywczą i wsadzić do lodówki na min. 1 h (moje ciasto schładzało się całą
noc, wyjęłam je z lodówki 40 min. przed robieniem ciasteczek).
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej sporą
ilością mąką na grubość 3 - 4 mm i wykrawać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem
do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez 15 – 20 min.,
aż ciasteczka będą jasno złote.
Tadam!
English
version
Shorbread
Cookies without eggs
Ingredients
(makes 2 baking sheets):
- 125 g butter, softened
- 65 g confectioners sugar
- 225 g flour
- 1 tsp vanilla extract
- 1 1/2 tbsp cold water
Cream
the butter until smooth. Add: sugar, flour, vanilla and water.
Flatten the dough into a disk shape, wrap in a plastic wrap and chill
for at least 1 h.
On a floured surface roll out
the dough until it’s
approx. 3 – 4 mm thick. Using your favourite cookie cutters, cut out
shapes from the dough and transfer to lined baking trays.
Bake at 170
C for 15 - 20 mins or until cookies are pale gold.
Tada!