Dostałam od Mamy zadanie upieczenia ciasta dla kogoś, kto bardzo dba o swoją dietę. Ten jagodowy wypiek jest zatem z serii tych trochę zdrowszych (głównie ze względu na użyte składniki) - co wcale nie znaczy, że mniej smacznych. Zachwycił naprawdę wszystkich i zrobił prawdziwą furorę na dwóch przyjęciach. Puszyste i wilgotne ciasto na bazie m in. mąki pełnoziarnistej i odtłuszczonego jogurtu, nieco kwaśne jagody oraz chrupiąca orzechowo-cynamonowa posypka, to idealne połączenie smaków i struktur. Długo zachowuje świeżość. Jeden kawałek ma 210 kalorii.
P.S. A teraz wybywam na tygodniowe wakacje. Jutro o tej porze będę już leżeć pod palmą. Hip, hip hura:)
Zdrowe ciasto jagodowe z orzechami
(źródło przepisu: Healthy Apetite with Ellie Krieger)
Składniki* (na kwadratową formę 25 x 25 cm lub mniejszą):
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 0% (dodałam 300 g)
- 1 szklanka jagód
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę natłuścić.
W jednej misce wymieszać: mąkę pszenną i pełnoziarnistą, sodę oraz sól. W drugiej misce wymieszać: orzechy, biały cukier i cynamon. Obie miski odstawić na bok.
Zmiksować cukier trzcinowy z masłem i olejem, aż masa będzie puszysta. Dodawać po jednym jajku, a następnie jogurt i wanilię. Stopniowo dodać mąkę i zmiksować do połączenia się wszystkich składników.
Połowę ciasta wylać do formy. Posypać połową orzechów i jagodami. Czynności powtórzyć.
Piec przez 30 - 35 min.
Smacznego!
English version
Blueberry Cake with Walnuts
(source: Healthy Apetite with Ellie Krieger)
Ingredients (8-inch squere cake pan):
- 1 cup all-purpose flour
- 1 cup whole-wheat pastry flour or regular whole-wheat flour
- 1 tsp baking soda
- 1/2 tsp salt
- 3 tbsp sugar
- 1/2 tsp ground cinnamon
- 1/2 cup chopped walnuts
- 1/2 cup packed brown sugar
- 2 tbsp butter, at room temperature
- 2 tbsp canola oil
- 2 large eggs
- 1 tsp vanilla extract
- 1 cup plain nonfat yogurt
- 1 cup fresh blueberries
Preheat oven to 350 degrees F. Spray an 8-inch square cake pan with cooking spray.
Whisk together the all-purpose and whole-wheat flours, the baking soda and salt. In a small bowl, stir together the granulated sugar, cinnamon and walnuts.
In a large bowl, beat the brown sugar, butter and oil until fluffy. If necessary, use the back of a spoon to press out any lumps in the brown sugar. Beat in the eggs, 1 at a time, beating until fully combined. Beat in the vanilla and yogurt. Add the flour mixture in 2 batches, stirring until just combined.
Spread half of the batter into the prepared pan. Sprinkle half of the nut mixture over the batter and top with the blueberries, gently pressing them into the batter. Spoon the rest of the batter into the pan, smoothing the top. Sprinkle the remaining nut mixture over the cake, pressing gently.
Bake about 30 - 35 minutes.
Enjoy!