13.8.14

Orzechowe magdalenki (bez mąki)

Wypoczęta i stęskniona za pieczeniem (a za kotem jeszcze bardziej) wróciłam z cudownych wakacji. Od razu zaskoczyła mnie niestety przykra niespodzianka - szablon bloga sam wrócił do ustawień domyślnych;( Na szczęście wszystko już naprawione i mogę Was zaprosić na pyszne magdalenki! Przed chwilą wyjęłam je z piekarnika, a po domu rozszedł się piękny orzechowy zapach... Są lekkie jak puch, bez mąki, za to z wyczuwalnymi kawałkami orzechów laskowych. Ich zrobienie zajmuje kilkanaście minut.



Orzechowe magdalenki (bez mąki)

Składniki (na 12 sztuk):
  • 2 jajka
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 60 g orzechów laskowych, dobrze rozdrobnionych w blenderze
  • 60 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
  • 1 łyżka roztopionego masła do natłuszczenia foremki


Piekarnik rozgrzać do 190 st. Foremkę do magdalenek wysmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka.

Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać: orzechy, roztopione masło, ekstrakt i proszek.
Masą napełnić foremkę do magdalenek.
Piec przez 10 - 12 min.

Smacznego!

English version

Hazelnut madeleines (flour free)

Ingredients (makes 12):
  • 2 eggs
  • 60 g brown sugar
  • 60 g hazelnuts, grinted in a blender
  • 60 g butter, melted and cooled
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 tsp baking powder


Preheat the oven to 190 degrees C and butter the madeleine tray.
Whisk the egg and sugar. Add the hazelnuts, butter, vanilla and baking powder. Spoon the mixture into the prepared tray.
Bake for 10 - 12 minutes.

Enjoy!

 


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger