Wypoczęta i stęskniona za pieczeniem (a za kotem jeszcze bardziej) wróciłam z cudownych wakacji. Od razu zaskoczyła mnie niestety przykra niespodzianka - szablon bloga sam wrócił do ustawień domyślnych;( Na szczęście wszystko już naprawione i mogę Was zaprosić na pyszne magdalenki! Przed chwilą wyjęłam je z piekarnika, a po domu rozszedł się piękny orzechowy zapach... Są lekkie jak puch, bez mąki, za to z wyczuwalnymi kawałkami orzechów laskowych. Ich zrobienie zajmuje kilkanaście minut.
Orzechowe magdalenki (bez mąki)
Składniki (na 12 sztuk):
- 2 jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 60 g orzechów laskowych, dobrze rozdrobnionych w blenderze
- 60 g masła, roztopionego i ostudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka roztopionego masła do natłuszczenia foremki
Piekarnik rozgrzać do 190
st. Foremkę do magdalenek wysmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka.
Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać: orzechy, roztopione masło, ekstrakt i proszek.
Masą napełnić foremkę do magdalenek.
Piec przez 10
- 12 min.
Smacznego!
Smacznego!
English version
Hazelnut madeleines (flour free)
Ingredients (makes 12):
- 2 eggs
- 60 g brown sugar
- 60 g hazelnuts, grinted in a blender
- 60 g butter, melted and cooled
- 1 tsp vanilla extract
- 1 tsp baking powder
Preheat the oven to 190 degrees C and butter the madeleine tray.
Whisk the egg and sugar. Add the hazelnuts,
butter, vanilla and baking powder. Spoon the mixture into the prepared
tray.
Bake for 10 - 12 minutes.
Enjoy!
Enjoy!