Od dawna chodziły za mną rogaliki z nadzieniem... I oto są. Smaczne i kruche. Waniliowy smak zawdzięczają dwóm składnikom - cukrowi z prawdziwą wanilią oraz serkowi homogenizowanemu o smaku waniliowym. A w środku marmolada różana.
Kruche rogaliki z serkiem homogenizowanym i marmoladą
Składniki (na 24 sztuki):
- 2 1/2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 1 serek homogenizowany o smaku waniliowym
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 250 g twardej marmolady różanej
- 1 roztrzepane jajko - do posmarowania rogalików
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Zmiksować: mąkę, margarynę, serek homogenizowany, cukier i proszek do pieczenia. Otrzymane ciasto od razu nadaje się do rozwałkowania.
Ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na kształt koła na grubość ok.
3 - 4 mm (nie wałkować zbyt cienko!). Radełkiem lub ostrym nożem wyciąć 8
trójkącików. Marmoladę nałożyć łyżeczką przy podstawie
trójkącika i zwijać ku wierzchołkowi. Po zwinięciu boki lekko zagiąć ku
środkowi. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez ok. 35 min. (rogaliki powinny być mocno rumiane).
Smacznego!