sobota, 11 maja 2013

Muffiny bananowe Roberta Sowy

Dziś obudził mnie straszny sen o 7:30. Wstałam o 8. i postanowiłam upiec muffiny. A potem jeszcze wstawiłam pranie i odkurzyłam. Nie ma to jak pracowity sobotni poranek.
Ten przepis wszechobecnego ostatnio Roberta Sowy pochodzi z Romansu kulinarnego - małej książeczki, którą dostałam pięć lat temu w jakiejś restauracji. Od tamtej pory piekę te pyszne muffiny. Czasem zamiast dwóch bananów, dodaję trzy, a zamiast rodzynek - żurawinę, czekoladę lub krówki.


Muffiny bananowe Roberta Sowy

Składniki (na 6 sztuk):
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki masła - rozpuszczonego i ostudzonego

Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Banany zmiksować z cukrem, jajkiem i resztą składników. Papilotki napełnić do 2/3 wysokości. Piec 20 - 25 min.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Super wyglądają, jak zachwalasz, to pewnie się skuszę na taką pyszną propozycję :D

    OdpowiedzUsuń
  2. super, lubię babeczki i mam na nie straszną ochotę!

    OdpowiedzUsuń

Cukry Proste bardzo dziękują za komentarz i zapraszają ponownie!:)