Muffiny z borówkami są:
bardzo łatwe i szybkie do zrobienia;
lekkie;
puszyste;
delikatne.
Muffiny z borówkami
Składniki (na ok. 8 sztuk):
- 1/2 kostki masła (100 g), miękkiego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczanej
- szczypta soli
- 1/4 szklanki mleka
- 1 szklanka borówek
- ok. 1 łyżki brązowego cukru
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Masło zmiksować z cukrem.
Dodać jajko, a następnie: mąkę, sodę oczyszczoną, sól i mleko, miksując tylko do połączenia się składników.
Wmieszać borówki.
Papilotki napełnić masą do 3/4 wysokości.
Wmieszać borówki.
Papilotki napełnić masą do 3/4 wysokości.
Wierzch każdej muffinki posypać odrobiną brązowego cukru.
Piec przez 20–25 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam
Piec przez 20–25 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam