to klasyczne angielskie ciasto z najprostszych składników;
nazwa pochodzi od wina, z którym było podawane w XVIII w.;
jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia;
wychodzi smaczne i maślane.
Madeira Cake
Składniki (na tortownicę 18 cm):
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło zmiksować. Dodać cukier i miksować, aż masa będzie jasna i puszysta.
- 100 g masła, miękkiego
- 100 g cukru
- 3 jajka, rozkłócone
- 160 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- garść płatków migdałów, opcjonalnie
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Masło zmiksować. Dodać cukier i miksować, aż masa będzie jasna i puszysta.
Stopniowo dodać jajka.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać razem i dodać do reszty składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Wierzch posypać płatkami migdałów.
Piec przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać razem i dodać do reszty składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Wierzch posypać płatkami migdałów.
Piec przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!