22.4.21

Madeira Cake



Madeira Cake:
to klasyczne angielskie ciasto z najprostszych składników;
nazwa pochodzi od wina, z którym było podawane w XVIII w.;
jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia;
wychodzi smaczne i maślane.


Madeira Cake

Składniki (na tortownicę 18 cm):

  • 100 g masła, miękkiego
  • 100 g cukru
  • 3 jajka, rozkłócone
  • 160 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • garść płatków migdałów, opcjonalnie




Piekarnik rozgrzać do 180°C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.

Masło zmiksować. Dodać cukier i miksować, aż masa będzie jasna i puszysta. 

Stopniowo dodać jajka.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać razem i dodać do reszty składników.

Ciasto przełożyć do tortownicy. Wierzch posypać płatkami migdałów.

Piec przez 35–45 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger