24.6.19

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką:
jest łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzi lekkie, wilgotne i smaczne.

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Składniki (na tortownicę 24 cm):

Ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 50 g roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru
Ponadto
  • 350 g truskawek



Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. 

Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać między palcami składniki, aż całość zacznie przypominać okruchy chleba. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując kulę. Włożyć do zamrażalnika.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok. 

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ok. 7 min.). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.

Masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Kruszonkę rozdrobnić palcami i posypać truskawki.

Piec przez około 4550 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger