jest łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzi lekkie, wilgotne i smaczne.
(źródło)
Składniki (na tortownicę 24 cm):
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 50 g roztopionego masła lub oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 g masła
- 4 łyżki cukru
Ponadto
- 350 g truskawek
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać między palcami składniki, aż całość zacznie przypominać okruchy chleba. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując kulę. Włożyć do zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, odstawić na bok.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (ok. 7 min.). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Masę przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Kruszonkę rozdrobnić palcami i posypać truskawki.
Piec przez około 45–50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!