Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to świetna propozycja dla wszystkich leniuchów, którym nie chce się brudzić rąk;) Wszystkie składniki wystarczy ułożyć warstwami w misce, poczekać aż drożdże zrobią swoje i całość wymieszać. Taka drożdżówka, choć smakuje inaczej niż wersja tradycyjna, jest równie smaczna - bardziej wilgotna, z olejem zamiast masła. Jeśli zastąpimy krowie mleko roślinnym, otrzymamy wersję bez laktozy - idealną dla alergików.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z wiśniami (bez laktozy)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
- 35 g świeżych drożdży
- 200 g cukru
- 250 ml mleka roślinnego, lekko podgrzanego
- 200 ml oleju roślinnego
- 3 jajka, roztrzepane
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 440 g mąki
- 500 g wiśni (waga przed wydrylowaniem), wydrylowanych
Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Następnie wlać: olej, jajka i wanilię. Na koniec prosto do miski przesiać mąkę. Odstawić w ciepłe do wyrastania na 2 1/2 - 3 h.
Po tym czasie całość zmiksować - powstanie gładkie, lejące się ciasto.
Ciasto przelać do spryskanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie (podczas pieczenia mogą zapaść się w cieście).
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 45 - 50 min.
Tadam!