czwartek, 27 sierpnia 2015

Drożdżowe bez wyrabiania z wiśniami (bez laktozy)

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania to świetna propozycja dla wszystkich leniuchów, którym nie chce się brudzić rąk;) Wszystkie składniki wystarczy ułożyć warstwami w misce, poczekać aż drożdże zrobią swoje i całość wymieszać. Taka drożdżówka, choć smakuje inaczej niż wersja tradycyjna, jest równie smaczna - bardziej wilgotna, z olejem zamiast masła. Jeśli zastąpimy krowie mleko roślinnym, otrzymamy wersję bez laktozy - idealną dla alergików.


Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z wiśniami (bez laktozy)

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 35 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • 250 ml mleka roślinnego, lekko podgrzanego
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 3 jajka, roztrzepane
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 440 g mąki
  • 500 g wiśni (waga przed wydrylowaniem), wydrylowanych

Drożdże rozkruszyć do miski, zasypać cukrem i zalać mlekiem. Następnie wlać: olej, jajka i wanilię. Na koniec prosto do miski przesiać mąkę. Odstawić w ciepłe do wyrastania na 2 1/2 - 3 h. 

Po tym czasie całość zmiksować - powstanie gładkie, lejące się ciasto.

Ciasto przelać do spryskanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie (podczas pieczenia mogą zapaść się w cieście).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 45 - 50 min.

Tadam!

19 komentarzy:

  1. Jadłam kiedyś takie bez wyrabiania i jest pyszne z wiśniami musze przetestować ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasta z wiśniami wychodzą słodko-kwaśne;)

      Usuń
  2. Jakie genialne! Za takie ciasta mogę dać się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki podwieczorek to bym chętnie dziś przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem mogę przesłać kurierem;)

      Usuń
  4. Wspaniałe ciasto, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło, że Ci się podobają, choć światło nie chciało ze mną współpracować;)

      Usuń
  5. Piekłam o podobnym składzie, pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak bez wyrabiania idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciacho bez wyrabiania jest najlepsze! Pysznie ci wyszło i te wiśnie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Przypomniałaś mi o istnieniu wiśni! Aż wstyd, że lato już się prawie kończy,a ja z nimi jeszcze nic nie upiekłam :o Twoje za to ciacho pięknie wygląda <3 Może jeszcze i ja zdążę podobne wyczarować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakochałam się w tym ukrojonym kawałku ciasta O-o

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie wygląda! Musiało smakować !!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. O mamo,ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)