Uwielbiam muffiny nie tylko za ich cudowny smak, ale także za szybkość i łatwość wykonania. Wystarczy dosłownie pięć minut "wysiłku" i już! Resztę zrobi za nas piekarnik. Nie trzeba też używać miksera, wszystkie składniki można po prostu wymieszać łyżką.
Tym razem upiekłam muffinki z kawałkami białej i mlecznej czekolady, na jogurcie naturalnym. Swój brązowy kolor zawdzięczają Nesquikowi, którym zastąpiłam część cukru. Wyszły oczywiście pyszne, puszyste i wilgotne:)
Składniki (na 7 sztuk):
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 25 g Nesquika
- 1 roztrzepane jajko
- 100 ml oleju rzepakowego
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 160 g)
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
- 1/2 tabliczki białej czekolady, pokrojonej na małe kawałki
Piekarnik rozgrzać do 190 st.
W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać czekoladę. Masą napełnić papilotki.
Piec 20 - 25 min., do suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Nesquik muffins with white and milk chocolate
Ingredients (7 muffins):
- 200 g plain flour
- 1 tsp baking powder
- 40 g caster sugar
- 25 g Nesquik
- 1 egg, beaten
- 100 ml vegetable oil
- 160 g natural yoghurt
- 50 g milk chocolate, chopped
- 50 g white chocolate, chopped
Preheat the oven to 190 degrees C.
In a one bowl mix all dry ingredients, in a second bowl mix all wet ingredients. Fold the wet ingredients into the dry ingredients, whisk until just combined. Add the chocolate. Pour the batter into the muffin tins.
Bake for 20 - 25 minutes.