27.3.14

Z tęsknoty za latem: ciasto z owocami (bez laktozy)

Inspiracją do tego ciasta była tęsknota. Tęsknota za latem i jego pysznymi darami: soczystymi truskawkami, kwaskowatymi malinami i okrąglutkimi jagodami. Już nie mogę doczekać się, aż lato przyjdzie i przyniesie ze sobą koszyki pełne świeżych owoców o smaku dojrzałego słońca. Zanim jednak to nastąpi, trzeba ratować się mrożonkami, które do wypieków nadają się wprost wyśmienicie!

Ciasto to nie zawiera laktozy, więc jest idealne dla alergików. Część zwykłej mąki pszennej zastąpiłam pełnoziarnistą, zatem jest też trochę bardziej dietetyczne. A dodatkowo, jest niezbyt słodkie, ponieważ ma w sobie niewiele białego cukru. Słodycz, ale też kwaskowatość zapewnia mu mieszanka owoców lata: truskawek, wiśni, malin i czarnej porzeczki.



Ciasto z owocami lata (bez laktozy)
(inspiracja: Cake Rachel Allen)

Składniki (na tortownicę 20 - 23 cm):
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g cukru
  • 150 ml mleka roślinnego
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 roztrzepane jajka
  • 260 g mrożonej mieszanki owoców lata

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Suche składniki, oprócz cukru, połączyć i przesiać. Dodać cukier. Mokre składniki zmiksować razem. Suche składniki stopniowo dodać do mokrych, całość zmiksować. 1/2 ciasta wylać do natłuszczonej tortownicy i przykryć je 1/2 owoców, czynność powtórzyć.
Piec 50 - 60 min. (do suchego patyczka).

Smacznego!



English version

Dairy-free cake with summer fruits

Ingredients (20 - 23 diameter cake tin):

  • 175 g plain flour
  • 100 g wholemeal flour
  • 1 tsp baking powder
  • 2 tsp bicarbonate of soda
  • 1/2 tsp salt
  • 50 g caster sugar
  • 150 ml soya or rice milk
  • 50 ml vegetable oil
  • 1 tsbsp cider vinegar
  • 2 tsp vanilla extract
  • 3 eggs, beaten
  • 250 g fresh or frozen summer fruits

Preheat the oven to 180 C (350 F).
Sift: plain flour, wholemeal flour, baking powder, bicarbonate of soda and salt and mix in the sugar. In another bowl, whisk together milk, oil, vinegar and vanilla. Add the beaten eggs to the wet ingredients. Then gradually add the flour mixture. Pour about 1/2 of the batter into the prepared tin. Sprinkle about 1/2 of the fruits and repeat.
Bake for 50 - 60 minutes.




11 komentarzy:

  1. wygląda bardzo smacznie:) lubię takie ciasta z świeżych owoców latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak powiedziałabym : NA BOGATO :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Spoko, nie jest tak źle do maja nie daleko i zacznie się sezon truskawkowy :D A ciasto wygląda fantastycznie, lekko i orzeźwiająco :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne, rewelacyjne i wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też nie mogę się doczekać sezonu owocowego, wtedy takie ciasta będziemy piec non stop :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekłam w lecie bardzo podobne ciasto :) Ślicznie u Ciebie jest :) I straaasznie podoba mi się nazwa twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i bardzo się cieszę!:)

      Usuń
  7. Ta mieszanka kompotowa owoców lata jest paskudna, przynajmniej do picia :D ale do ciasta pewnie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy jej nie piłam, ale wyobrażam sobie, że musi wykręcać twarz:P

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger