10.3.14

Zdrowe placuszki bananowe (bez mąki, cukru i masła)

Powróciłam z niezasłużonych wakacji w Maroku. Wyjazd choć był bardzo udany, nie obfitował w słodkie kulinarne inspiracje. Wszystkie desery, których próbowałam nie są nawet warte odtworzenia. Może jedynie pomarańcze z cynamonem. Na szczęście o tej porze roku w Afryce Północnej trwa sezon na truskawki, które mają zaskakująco duże rozmiary i cudownie słodki smak. Przywiozłam wiele dodatków do wypieków, m. in. szafran i wodę różną, które wkrótce wykorzystam do przepisów na bloga.


Kiedy zobaczyłam informację o śniadaniowym konkursie soków Tymbark, od razu pomyślałam o prostych i szybkich placuszkach bananowych. Przede wszystkim są one jednak bardzo zdrowe, więc warto zacząć nimi dzień. Nie zawierają masła, cukru ani mąki. Zamiast tych mało zdrowych składników mamy: banana, jajko, płatki owsiane, zarodki pszenicy i suszone morele bez substancji konserwujących. Wystarczy wszystko połączyć razem, usmażyć na odrobinie oleju rzepakowego, gotowe polać miodem i już! 



Placuszki bananowe

Składniki (na 8 sztuk):
  • 1 banan, rozgnieciony widelcem
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka zarodków pszenicy
  • 5 suszonych moreli (najlepiej bez substancji konserwujących), pokrojonych w paski
  • olej rzepakowy do smażenia

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na patelni rozgrzać olej. Placuszki nakładać za pomocą łyżki i smażyć je do złotego koloru. Podawać polane miodem.

Tadam!



Śniadanie TYMBARK





Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger