8.7.19

Tosty francuskie w płatach kukurydzianych z truskawkami


Tosty francuskie w płatach kukurydzianych z truskawkami:
to kromki chałki zanurzone w jajku z mlekiem, zapanierowane w corn flaksach i podane z duszonymi na maśle owocami,
są łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzą chrupiące, sycące i przepyszne.
Bardzo polecam! 


Tosty francuskie w płatach kukurydzianych z duszonymi truskawkami

Składniki (na 1 porcję):

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych, rozkruszonych
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 kromki wczorajszej chałki
  • 2 łyżki masła
  • ok. 5 dużych truskawek + 1 łyżka masła
  • syrop klonowy, opcjonalnie



Na płaski talerz wysypać rozkruszone płatki kukurydziane, odstawić na bok.

W głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem i cukrem. Namoczyć chałkę z obu stron (odczekując chwilę, żeby dobrze nasiąkła), a następnie obtoczyć ją w płatkach kukurydzianych.

Na większej patelni roztopić masło. Bułkę smażyć z obu stron, aż będzie mocno rumiana.

W międzyczasie na mniejszej patelni lub w rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła. Truskawki pokroić w plasterki i dusić, aż zrobią się miękkie i puszczą sok (ok. 2 min.).

Na talerzu ułożyć gorące tosty i truskawki, polać syropem klonowym i podawać.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger