to kromki chałki zanurzone w jajku z mlekiem, zapanierowane w corn flaksach i podane z duszonymi na maśle owocami,
są łatwe i szybkie do zrobienia,
wychodzą chrupiące, sycące i przepyszne.
Bardzo polecam!
Tosty francuskie w płatach kukurydzianych z duszonymi truskawkami
Składniki (na 1 porcję):
- 1 szklanka płatków kukurydzianych, rozkruszonych
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 kromki wczorajszej chałki
- 2 łyżki masła
- ok. 5 dużych truskawek + 1 łyżka masła
- syrop klonowy, opcjonalnie
Na płaski talerz wysypać rozkruszone płatki kukurydziane, odstawić na bok.
W głębokim talerzu roztrzepać jajko z mlekiem i cukrem. Namoczyć chałkę z obu stron (odczekując chwilę, żeby dobrze nasiąkła), a następnie obtoczyć ją w płatkach kukurydzianych.
Na większej patelni roztopić masło. Bułkę smażyć z obu stron, aż będzie mocno rumiana.
W międzyczasie na mniejszej patelni lub w rondelku rozpuścić 1 łyżkę masła. Truskawki pokroić w plasterki i dusić, aż zrobią się miękkie i puszczą sok (ok. 2 min.).
Na talerzu ułożyć gorące tosty i truskawki, polać syropem klonowym i podawać.
Tadam!