26.10.14

Ciasteczka lawendowe

Chłód za oknem i przeziębienie spowodowały, że zaczęłam wspominać słoneczne wakacyjne podróże. Pola lawendy w Prowansji to jeden z tych widoków, których nie zapomnę do końca życia. Po spróbowaniu tych ciasteczek, przeniesiecie się razem ze mną do pachnącej południowo-wschodniej Francji! Kruche, maślane i odpowiednio słodkie, a przede wszystkim z mocno wyczuwalnym smakiem lawendy. Ich cudownie intensywny zapach otulił cały dom i nawet zatkany nos nie przeszkodził mi go poczuć.




Ciasteczka lawendowe

Składniki (na ok. 20 sztuk):
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy SKWORCU, zmielonych w młynku lub posiekanych
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • ok. 3 łyczek cukru brązowego 



Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Masło utrzeć z cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać żółtka, a następnie: mąkę, lawendę, wanilię i sól.

Z ciasta uformować wałek o średnicy 4 cm. Ostrym nożem kroić ciastka o grubości 1 cm i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posypać szczyptą brązowego cukru.

Piec przez 12 - 15 min.

Smacznego!


English version

Lavender Shortbread Cookies

Ingredients (makes about 20):
  • 150 g butter
  • 100 g sugar
  • 2 egg yolks
  • 1 tbsp dry lavender flowers, chopped
  • 250 g flour
  • 1 tsp vanilla extract
  • pinch of salt
  • about 3 tbsp brown sugar

Preheat the oven to 180 degrees C.

Cream the butter and sugar, until light and fluffy. Add the egg yolks and then: flour, lavender, vanilla  and salt.

Roll out the dough into rope-shaped piece, 4 cm thick. Use sharp knife to cut the dough into 1 cm thick cookies and put tchem on a baking trays. Sprinkle each cookie with pinch of brown sugar.

Bake for 12 - 15 mins.

Enjoy!


źródło zdjęcia
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger