Chłód za oknem i przeziębienie spowodowały, że zaczęłam wspominać słoneczne wakacyjne podróże. Pola lawendy w Prowansji to jeden z tych widoków, których nie zapomnę do końca życia. Po spróbowaniu tych ciasteczek, przeniesiecie się razem ze mną do pachnącej południowo-wschodniej Francji! Kruche, maślane i odpowiednio słodkie, a przede wszystkim z mocno wyczuwalnym smakiem lawendy. Ich cudownie intensywny zapach otulił cały dom i nawet zatkany nos nie przeszkodził mi go poczuć.
Ciasteczka lawendowe
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy SKWORCU, zmielonych w młynku lub posiekanych
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ok. 3 łyczek cukru brązowego
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło utrzeć z cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać żółtka, a następnie: mąkę, lawendę, wanilię i sól.
Z ciasta uformować wałek o średnicy 4 cm. Ostrym nożem kroić ciastka o grubości 1 cm i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posypać szczyptą brązowego cukru.
Piec przez 12 - 15 min.
Smacznego!
English version
Lavender Shortbread Cookies
Ingredients (makes about 20):
- 150 g butter
- 100 g sugar
- 2 egg yolks
- 1 tbsp dry lavender flowers, chopped
- 250 g flour
- 1 tsp vanilla extract
- pinch of salt
- about 3 tbsp brown sugar
Preheat the oven to 180 degrees C.
Cream the butter and sugar, until light and fluffy. Add the egg yolks and then: flour, lavender, vanilla and salt.
Roll out the dough into rope-shaped piece, 4 cm thick. Use sharp knife to cut the dough into 1 cm thick cookies and put tchem on a baking trays. Sprinkle each cookie with pinch of brown sugar.
Bake for 12 - 15 mins.
Enjoy!
źródło zdjęcia