Wiosna już tuż - tuż. Kobiece czasopisma krzyczą, że najwyższa pora pozbyć się zimowej nadwyżki kilogramów i rozpocząć wiosenny detoks. Wygląda na to, że jestem podatna na tę gazetową perswazję, ponieważ postanowiłam zaproponować Wam więcej przepisów na nieco bardziej odchudzone słodkości. Domowe batoniki musli są tego przykładem. To idealne zdrowe drugie śniadanie dla każdego. Ich bazą jest słodzone mleko skondensowane, a resztę składników można dodać według upodobań. Ja postawiłam na: płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i suszoną żurawinę.
Batoniki musli
Składniki (na kwadratową blachę 20 x 20 cm):
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g górskich płatków owsianych
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzać do 130 st.
Mleko lekko podgrzać. W misce wymieszać wszystkie suche składniki i przelać do nich ciepłe mleko, dobrze wymieszać. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 h.
Smacznego!