sobota, 15 marca 2014

Zdrowe batoniki musli

Wiosna już tuż - tuż. Kobiece czasopisma krzyczą, że najwyższa pora pozbyć się zimowej nadwyżki kilogramów i rozpocząć wiosenny detoks. Wygląda na to, że jestem podatna na tę gazetową perswazję, ponieważ postanowiłam zaproponować Wam więcej przepisów na nieco bardziej odchudzone słodkości. Domowe batoniki musli są tego przykładem. To idealne zdrowe drugie śniadanie dla każdego. Ich bazą jest słodzone mleko skondensowane, a resztę składników można dodać według upodobań. Ja postawiłam na: płatki owsiane, wiórki kokosowe, rodzynki i suszoną żurawinę.



 Batoniki musli

Składniki (na kwadratową blachę 20 x 20 cm):
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g górskich płatków owsianych
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Piekarnik rozgrzać do 130 st.
 
Mleko lekko podgrzać. W misce wymieszać wszystkie suche składniki i przelać do nich ciepłe mleko, dobrze wymieszać.  Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 h.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Ja tam się kieruję tym, żeby dania poza smakiem, były także zdrowe, cały rok, także takie batoniki dla mnie jak najbardziej pasują! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. są pyszne, sycące,doskonałe na drugie śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie podane! Piękne zdjęcia i na pewno batoniki przepyszne ;) Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie ładne! ale zdecydowanie zastąpiłabym słodzone mleko, które się w mojej definicji zdrowia nie mieści, pysznym i lekkim mlekiem kokosowym. pomyślę o tym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, nie bądźmy takimi ortodoksami:P z mlekiem kokosowym też mam zamiar spróbować.

      Usuń
  5. Pysznie wyglądają :) pochrupałabym !

    OdpowiedzUsuń
  6. batoniki owsiane rządzą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie batoniki! Cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealne na śniadanie albo przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)