Wszyscy pierniczą, pierniczę i ja! I to po szwedzku.
Papperkakor to pierniczki, które często pojawiają się na blogach kulinarnych (i to chyba nawet z tego samego przepisu). A dlaczego? Bo są po prostu pyszne! Większość osób nie kojarzy ich trudnej nazwy, ale wiedzą, że to "te, jak z Ikei". Piekłam je już w tamtym roku, w wersji z syropem klonowym. Tym razem użyłam melasy trzcinowej, która dodała im jeszcze ciekawszego i bardziej wyrazistego smaku. Robienie tych chrupiących ciasteczek to prawdziwa przyjemność! Ciasto, które zagniata się przy pomocy miksera, wałkuje się bez problemu, jest też bardzo elastyczne i gładkie. Pierniczki te można jeść zaraz po upieczeniu, ponieważ nie twardnieją, jednak z każdym kolejnym dniem robią się lepsze i lepsze.
W następnym poście przedstawię przepis na pyszne polskie pierniole z miodem.
Pepparkakor - pierniczki ze Szwecji
(źródło)
Składniki (na ok. 5 blach):
- 150 g melasy lub syropu z buraków, lub syropu z daktyli, lub syropu klonowego
- 110 g masła
- 100 g brązowego cukru
- 375 g mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (wszystkie przyprawy zastąpiłam 2 łyżkami domowej przyprawy do piernika)
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia (nie dodałam, no zapomniałam;))
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko
W małym garnuszku podgrzać: melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Podgotować lekko do momentu, aż kryształki cukru rozpuszczą się (jak widać na zdjęciach, trochę za krótko gotowałam). Zdjąć z ognia i odstawić na 30 min., by przestygło.
Do misy miksera przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z melasą. Zagnieść przy pomocy miksera - zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Z gotowego ciasta ulepić kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na minimum 2 h.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.
Odkrawać małe porcje ciasta, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) na oprószonej mąką stolnicy. Foremkami wykrawać dowolne kształty.
Piec na papierze przez 8 - 10 min., do czasu aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić (im cieńsze są pierniczki, tym krótszy czas pieczenia).
Trzymać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!