Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest:
średnio trudne do wykonania — przy pomocy miksera,
zrobione na samych żółtkach,
puszyste i wilgotne,
z maślaną kruszonką.
Składniki (na tortownicę 26–28 cm)
Rozczyn
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki
Ciasto
- 3 żółtka
- 110 g cukru
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego
- 400 g mąki
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 400 g śliwek węgierek
Kruszonka
- 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 50 g cukru
- 90 g mąki
Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.
Ciasto:
Żółtka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i mąkę. Dodając pod koniec masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki.
Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć na wierzchu ciasta.
Kruszonka.
W rondelku wymieszać łyżką: rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Posypać kruszonką śliwki.
Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40–50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!