9.9.19

Ciasto drożdżowe ze śliwkami (na żółtkach)


Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest:
średnio trudne do wykonania — przy pomocy miksera,
zrobione na samych żółtkach,
puszyste i wilgotne,
z maślaną kruszonką.


Ciasto drożdżowe ze śliwkami (na żółtkach)

Składniki (na tortownicę 26–28 cm)

Rozczyn 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 3 łyżki mąki
Ciasto 
  • 3 żółtka 
  • 110 g cukru 
  • szczypta soli 
  • 2/3 szklanki mleka, lekko podgrzanego 
  • 400 g mąki  
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 
  • 400 g śliwek węgierek
Kruszonka
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 50 g cukru
  • 90 g mąki



Rozczyn:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy roztopią się, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min.

Ciasto:
Żółtka zmiksować z cukrem i szczyptą soli. Dodać rozczyn, a następnie mleko i mąkę. Dodając pod koniec masło, zagnieść całość przy pomocy miksera z końcówką-hakiem, aż ciasto będzie gładkie. 

Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 1/2–2 h, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, mokrymi dłońmi rozłożyć je równo na dnie natłuszczonej blaszki. 

Śliwki przepołowić i wypestkować. Ułożyć na wierzchu ciasta.

Kruszonka. 
W rondelku wymieszać łyżką: rozpuszczone masło, cukier i mąkę. Posypać kruszonką śliwki.

Odstawić ciasto na drugie wyrastanie na ok. 30 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40–50 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger